BLAGOSLOV KIPA SVETOG IVE NA SVEKAR VODI U MIŠIMA

MIŠI – BUŠKO BLATO  Na čuvenom izvoru Svekar voda u Mišima na Buškom blatu jučer 30. srpnja 2010., u nazočnosti brojnih Mišana i njihovih prijatelja, blagoslovljen kip sv. Ivana Krstitelja, rad aka- demskog kipara Ante Jurkića iz Zagreba.

Među brojnim uzvanicima bio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Nediljko Rimac, načelnik općine Livno Luka Čelan, predstavnici političkih stranaka, livanjskih zajednica iz Zagreba i Osijeka, udruga iz Domovinskog rata i drugi. Veliki brončani kip, koji je postavljen u sredinu glavnog izvora Svekar vode, tijekom misnog slavlja blagoslovio je novoimenovani biskup banjolučki fra Marko Semren uz koncelebraciju župnika fra Jure Papića, te miških svećenika fra Mete Puđe, fra Pere Kuliša, te fra Josipa Mihaela Matijanića. U propovijedi novoimenovani biskup Semren govorio je o sv. Ivanu Krstitelju, zaštitniku voda. Njegova veličina, koja je simbolično prikazana i kroz visinu blagoslovljenog kipa od 3 metra i 12 centimetara, ogleda se u njegovoj milosti te svjedočenju vjere bez koje nema života i budućnosti.

U ime vrijednih domaćina iz Ekološke udruge “Svekar voda”, koju vodi predsjednik Ivan Miloloža Krstin te dopredsjednici Bože Miloloža i Blaž Klišanin, nazočnima se obratio tajnik Udruge Ivan Miloloža Paraga.

Ovaj kip sv. Ivana, zaštitnika župe Podhum kojoj pripada i poznato selo Miši, prvo i najstarije ranije sjedište prostrane livanjske župe Donje polje, podižemo kako bi trajno ostao na ovom našem izvoru kao svjedok pripadnosti našoj katoličkoj vjeri i hrvatskoj naciji, kazao je Miloloža Paraga. Istaknuo je kako je blagoslovom kipa završeno tro- godišnje uređenje izvora s parkom te da slijedi uređenje sportsko-rekreacijskog centra u blizini Svekar vode, simboličnog mjesta odakle su svi Mišani odlazili u svijet i vraćali se u svoje Miše.

Branko Miloloža Beruša, idejni tvorac i najzaslužniji za uređenje izvora, imao je čast proglasiti otvorenom Svekar vodu iznad čijih izvora dominira kip sv. Ivana iz čije visoko podignute ruke teče voda. Beruša je zahvalio svim Mišanima, od Batinića brda do Puđina briga, koji su tri godine radili na uređenju Svekar vode. Posebice je zahvalio trojici kumova kipa: Pavi Pavlinoviću, Jozi Ćurkoviću i Nikici Miloloži. Također se poimenice zahvalio i svim onima koji su kao donatori i sponzori pomogli u postavljanju kipa. Među njima i akademskom kiparu Anti Jurkiću, Dinku Budiću, Željku Mačešiću Mačku, Mati Ivančiću, Branku Oreču, Ivanu Pavlinoviću Bukari, Ivanu Miloloži Krstin, Boži Miloloži Gušći, Mljekari Puđa-Perković, Zoranu i Niki Čečura, općini Livno i načelniku Luki Čelanu. U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su članovi KUD Kamešnica iz Podhuma i Rudine iz Vidoša.

Vrijedni domaćini iz Ekološke udruge za prigodu blagoslova kipa svetog Ivana podigli su šatore u kojima su služena jela i pića. U povodu prvoga služenja svete mise na izvoru Svekar vode Ekološka udruga uzela je obvezu da se od iduće godine svake prve subote u kolovozu služi sveta misa i da to postane tradicija. Dan prije blagoslova kipa okupili  su se brojni Mišani koji su stigli sa svih strana svijeta te su u krugu miških prezimena proslavili završetak radova na popularnom Svekru. Za tu prigodu tiskane su i posebne majice s likom svetog Ivana Krstitelja te natpisima Ekološka udruga Svekar voda.

 

FOTO ALBUM

 

Večernji list o blagoslovu kipa sv. Ive na svekar vodi