POSVETA ŽUPNE CRKVE U PODHUMU

Dana 29.travnja 2012. godine, na četvrtu uskrsnu nedjelju, na misnom slavlju u 11 sati, biskup banjalučki mons. dr. Franjo Komarica posvetio je crkvu sv. Ivana Krstitelja u župi Podhum / Livno.

Svečanost je okupila brojni puk i svećenike, a počela je procesijom oko župne crkve.

U uvodnom govoru ispred crkve vikar franjevačke provincije bosne srebrene fra Marijan Karaula iznio podatke o samim počecima gradnje, obnovama i samom završetku crkve, te rekao nekoliko riječi o povijesti župe spomenuvši selo Miši koje je do sredine 19 stoljeća bilo jedino i najstarije sjedište prostrane livanjske župe. Biskupa je pozdravila i Anđela Velić koja je ispred cijele župe uručila biskupu ključeve, projekte i izvedbene nacrte sadašnje obnovljene crkve. Zatim je biskup predao ključeve župniku fra Juri Papiću nakon čega je župnik otvorio vrata crkve i u procesiji se ušlo u crkvu gdje je počelo svečano misno slavlje.

Svečano misno slavlje predvodio je banjalučki biskup mons.dr. Franjo Komarica uz koneclebraciju župnika fra Juru Papića, župnog vikara fra Tomislava Svetinovića, vikara franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marijana Karaulu, vikara franjevačkog samostana na Gorici fra Mirolava Ištuka te đakona Antu Vidovića.

U najsvečanijem trenutku posvete crkve fra Marijan Karaula je pročitao povelju koju su potipsali dr. Franjo Komarica župnik fra Jure Papić i vjeroučiteljica anđela Velić. Uz moći sv.Šimuna iz Lipnice, povelja i certifikat ugrađeni su oltar župne crkve. Poslije toga slijedila je posveta oltara svetim uljem te posveta same crkve i blagoslov puka. Misno slvalje uveličao je župni zbor kojeg vodi s. Gizela Dolić.

Župa Podhum nastala je odvajanjem od župe Vidoši, najprije kao mjesna kapelanija 1909. godine, a 1935. proglašena je župom. Sadašnja crkva (33x19m) građena je od 1964. do 1975. godine, na mjestu stare područne crkve, po projektu ing. Dimitrijevića. Na zvoniku su tri zvona, a postoji i četvrto koje je izvan upotrebe. Na zahtjev župljana prije tri godine, sadašnji župnik fra Jure Papić pristupio je uređivanju interijera župne crkve koji je projektirao dipl. ing. arh. Stanislav Kale iz Metkovića. Crkveni prostor ukrašavaju mnoga umjetnička djela, među njima su vitraili izvedeni po nacrtima slikara Ivana Tune Jakića. Iznad glavnog oltara nalazi se mozaik “Isusovo krštenje na Jordanu” (410 x 242 cm) a izradila ga je zagrebačka akademska slikarica Blaženka Salavarda, ista umjetnica je u mozaiku napravila i četrnaest postaja križnog puta (60X80 cm). Mile Blažević izradio je kip sv. Ive (bronca) 1996. godine. Obnovom interijera i postavljanjem fiksnog kamenoga oltara i krstionice, župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Podhumu ispunila je sve uvjete za posvetu crkve.

Župu Podhum sačinjavaju sljedeća naselja: Golinjevo, Miši, Podhum, Bilo Polje, Podgradina i Vržerale.

Uza sve navedeno, valja reći da se obljetnica posvete crkve svake godine u dotičnoj crkvi slavi kao svetkovina te ima prednost pred svim drugim slavljima. Od 2012. godine za crkvu sv. Ivana Krstitelja to je 29.travanj. Taj dan sada je na trajni spomen upisan u svečanoj povelji.

 FOTO ALBUM