MIŠANI UKINULI SEDMINU

Na poziv Ekološke Udruge (EU) „Svekar voda“, dana 24.10.2010.godine, u bistrou „Lucijano“, održan je sastanak mještana sela Miša. Tema ovog sastanka bila je „sedmina“ i donošenje novih pravila oko pogreba odnosno korištenja novoizgrađene mrtvačnice u selu.

Uz župnika fra Juru Papića i predstavnike EU “Svekar voda” sastanku je nazočilo oko 80-ak predstavnika domaćina iz sela Miši. Na početku sastanka župnik je pozdravio sve prisute, te rekao da je ovo važna odluka za buduće naraštaje i da Mišani moraju sami odlučiti o ovim pravilima zbog kojih su pozvani na sastanak, zatim je dao riječ predstavnicima EU Svekar voda. Ispred udruge Svekar voda, Mišane je pozdravio Ivan Miloloža (Paraga) koji je rekao: „Danas kad imamo mrtvačnicu, trebamo tu mrtvačnicu iskoristiti da ona nije uzalud napravljena. Mi iz EU Svekar voda raspitali smo se kako se to radi po svijetu i po drugim mjestima, i u dogovoru sa župnikom predlažemo sljedeća pravila koja bi vrijedila za sve obitelji iz sela Miša povodom smrtnog slučaja.“ Pročitavši pravila dao je riječ nazočnima, a potom je pozvao sve na glasanje.

Svi nazočni sastanku prihvatili su sva pravila jednoglasno, te naglasili da ova nova pravila od danas stupaju na snagu.

Iza prihvaćenih pravila koja vrijede za sve obitelji iz sela Miša povodom smrtnog slučaja u obitelji odnosno selu, na red je došla i tema o sedmini. EU „Svekar voda“ predložila je raspravu o sedmini, uz pitanje, šta bi bilo najbolje:

  • Ostaviti sedminu kao i do sada
  • Izbaciti pečenje (a ostaviti pršut, sir i piće)
  • Ukinuti sedminu a ostaviti plaćanje misa.

Nakon kratke rasprave i komentiranja, došlo se do zaključka da bi bilo najbolje ukinuti sedminu a ostaviti plaćanje misa, i pristupilo se glasovanju. Jedan glas je bio protiv, jedan suzdržan, a svi ostali su bili za ukidanje sedmine uz daljnje plaćanje misa, ali na groblju.

Na kraju sastanka Ivan se zahvalio svima koji su nazočili sastanku i konstatirao da ova pravila stupaju na snagu od danas.

 

FOTO ALBUM