BLAGOSLOV MRTVAČNICE U MIŠIMA

Unatoč kiši i lošem vremenu Mišani i mještani iz susjednih sela nazočili su svetoj misi i blagoslovu kapelice s mrtvačnicom. Misno slavlje i obred blagoslova predvodio je pomoćni biskup banjalučki mons. dr. Marko Semren

uz koncelebraciju  župnika fra Jure Papića,  livanjskog gvardijana Anđelka Baruna, Ante Perković ispovjednika iz Međugorja te đakona iz župe Podhum fra Josipa Mihaela Matijanića. Nazočni su bili i franjevački novaci sa gorice te pravolsavni protojerej iz Livna Željko Đurica.

Nakon pročitanih odlomaka iz Sv. pisma mons. Marko izmolio blagoslovnu molitvu, blagoslovio je okolicu i unutrašnjost mrtvačnice-kapelice. Zatim je uslijedila prigodna propovijed u kojoj je biskup Semren naglasio da kapelica – mrtvačnica ima Bogostolno značenje, osnovica je i korektiv cjelokupne zbilje, primjer i poticaj izgradnje religiozne svijesti, kulturne baštine i narodnog bića i dodao: Ovdje se susreću liturgija i kultura. Završio je riječima: „Živimo u nadi da ćemo i mi umrijeti kako bismo zauvijek živjeli u ljubavi. Stoga pazimo na groblje i na grobove, ograđujemo ga, uređujemo ga, donosimo cvijeće na grobove i često posjećujemo iste. A ova mrtvačnica – kapelica ujedno je predvorje našega rastanka i zato smo zahvalni gosp. Ivanu što je našao snage i sredstava da je ovu dragocjenost podario svom rodnom mjestu. Svaki napredak, svaki učinjeni korak za dobro čovjeka, za dobro čovječanstva jest nešto što ne smijemo zaboraviti. “

Biskup je na kraju svete mise  rekao „zahvaljujemo Bogu za ovaj objekt a i g. Ivanu Miloloži koji je iz ljubavi prema svojim pokojnima i zajedništvu s našim dragim pokojnicima pokopanim u ovome groblju, darovao ga selu Mišima i njegovim stanovnicima.

Na kraju svete mise i župnik fra Jure Papić je zahvalio Ivici kojeg kako kažu od milja zovu “munja” što je darovao ovako lijep dar svome rodnom selu.

Svetoj misi prisustvovali su i mnoga poznata lica kao što su; Borjana Krišto, predsjednica federacije BiH, načelnik općine Livno Luka Čelan,  predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović,  načenkik Gruda Viktor Marić, generali Mladen Jurković, Milenko Vragotuk,  Bili su predstavnici svih stranaka. Kao obiteljski prijatelj svečanost je uveličao pjevač Mate Bulić, a za zabavni dio programa pobrinuli su se  KUD Rudine iz Vidoša.

Poslije svete mise Ivica (Munja) pozvao je sve nazočne na jedan domjenak i zajedničko druženje u restoran Rustikana u Podhumu, gdje je pripremljen domjenak za sve uzvanike.

Cijeli buškoblatski kraj a ni Livno nema slobodnih mrtvačnica s hladnjačom gdje bi se pokojnik mogao smjestiti, ako nije umro u livanjskoj bolnici.To je bilo ishodište ideje. Kada mi se i osobno dogodila tragedija u najbližoj obitelji, vidio sam s kojim problemima se susrećemo u selu. Tada sam odlučio izgraditi mrtvačnicu. Teško gospodarsko stanje u svijetu nije zaobišlo ni Miše i moje Mišane. Svih godina sam nastojao uvijek pomoći ljudima, svugdje, podržati svaku inicijativu koja vodi za dobrobit ljudi, a posebno me činilo sretnim učiniti i pomoći svome kraju. Odlučio sam stoga sam financirati izgradnju mrtvačnice i darovati je selu u kojem sam rođen kazao je Ivica.

U svom govoru nakon objeda, Ivica je rekao da je zahvalan svima koji su pomogli u izgradnji mrtvačnice-kapelice i da bez njih to ne bi bilo ostvarivo. Istakao je kako je spreman pokrenuti još projekata u svom rodnom selu i gradu Livnu, jer iako je otišao iz Livna, Livno iz njega nikada neće otići. Potom je uručio darove biskupu Marku i političkim predstavnicima.

 

FOTO ALBUM 

Večerni List o blagolsovu mrtvačnice u Mišima

2 total views, 2 views today

Share Button