DON ANTE OMAZIĆ ZAREĐEN ZA SVEĆENIKA ŠIBENSKE BISKUPIJE

don Ante Omazić

U katedrali sv. Jakova u Šibeniku za svećenike Šibenske biskupije zaređeni su u nedjelju 30. lipnja đakoni don Ivan Soldo i don Ante Omazić. Svečanost ređenja predvodio je šibenski biskup Ante Ivas u koncelebraciji s 77 svećenika.

Don Ante je za našu web stranicu rekao: “Nemam riječi kojom bih opisao svečanost ređenja i zahvalan je Bogu za sve….

U katedrali sv. Jakova u Šibeniku za svećenike Šibenske biskupije zaređeni su u nedjelju 30. lipnja đakoni don Ivan Soldo i don Ante Omazić. Svečanost ređenja predvodio je šibenski biskup Ante Ivas u koncelebraciji s 77 svećenika. Nekolicina od tih svećenika su don Antini prijatelji koji su došli iz raznih zemalja; Njemačke, Malte, Italije, BiH  te svećenici iz različitih (nad)biskupija iz Hrvatske.

 

“Svećeništvo nije osobni izbor, nego Kristov izbor, dar koji On dijeli svojoj Crkvi da nastavi svoje spasonosno djelovanje u svijetu sve do svršetka svijeta. To je dar koji je Krist najprije darovao svojim apostolima. Dar koji se nastavlja u Crkvi po apostolskim nasljednicima biskupima. To je dar koji biskupi po sakramentu svetoga reda prenose svećenicima kao suradnicima biskupskoj službi”, poručio je biskup Ivas u homiliji. Istaknuo je da Isus poziva, uvodi i šalje svećenike da budu živo kamenje i dobri graditelji njegove Crkve.

Ređenike je biskup pozvao na spremnost služenja: “Da se iskrenom molitvom Ocu mognete suočiti s krvavim znojem u Getsemanskim vrtovima, s Judinim izdajama i s umorima i pospanošću apostolskom. Isus vas vodi u Jeruzalem, da pred svim Pilatima svijeta, svim lažnim svjedocima i obmanama, budete spremni svjedočiti i braniti Istinu, do kraja. I oduprijeti se herodovskim očekivanjima da budete zabavnjaci ili čudotvorci. Da čuvate svoj svećenički identitet! On vas vodi u Jeruzalem i na Golgotu, na križ, da budete spremni, zajedno s njime, svima raširiti ruke na zagrljaj ljubavi Božje, i u njegovo ime oprostiti, i onima što ne znaju što čine, i onima koji uvide i priznaju svoj grijeh”.

Zahvalivši svima koji su ređenike pratili na putu do oltara, biskup je potaknuo šibensku Crkvu na molitvu za svećenike te ih povjerio zagovoru Blažene Djevice i sv. Mihovila.

Nakon homilije uslijedio je čin ređenja, polaganje ruku biskupa i svih nazočnih svećenika te posvetna molitva.

don Antu su u svećenika preobukli njegovi rođaci fra Alojzije Duvnjak i fra Ivica Omazic.

Na kraju slavlja, koje su pjevanjem uveličali Mješoviti katedralni zbor i zbor župe Murter, novim je svećenicima dobrodošlicu u prezbiteriji Šibenske biskupije zaželio posljednji zaređeni svećenik don Oleg Petrović: “U svoje osobno ime i u ime braće svećenika želim vam poručiti kako smo uz vas. Prije svega u molitvi, ali i u konkretnoj pomoći kada vam bude zatrebala”.

Don Ante je za našu web stranicu rekao: “Nemam riječi kojom bih opisao svečanost ređenja i zahvalan je Bogu za sve. Želim zahvaliti svima koji su došli na moje svećeničko ređenje, posebno mojim roditeljima koji su došli iz Frankfurta i koji su mi velika potpora u svemu posebno u molitvama. Drago mi je da je došao i župnik iz moje rodne župe fra Kazimir Dolić, zatim s. Nelija Pavlovic, provincijalka ss. Kceri Milosrđa, stricu Marku s obitelji i ostaloj rodbini Omazića iz Podhuma, rodbini Omazić s Paga, Zagreba, Knina, te rodbini Milardović iz Sinja,… Želim se zahvaliti i nekim obiteljima iz Frankfurta koji me prate cijeli moj život, prijateljima iz Estonije, Švedske, Švicarske i Austrije.. Drago mi je bilo vidjeti i župnike župa mog pastoralnog praktikuma (Murtera, Vrpolja i Vodica) koji su što sami, a što organizirano došli sa župljanima, dirnulo me i to što je došla cijela ovogodišnja generacija krizmanika iz Vrpolja!

FOTO ALBUM