KRIŽ NA MJESTU STRADANJA FRA LOVRE RIMCA

25. rujna 2007. godine  fra Lovro Rimac (68), kapelan u župi Podhum, općina Livno, nakon izleta na planinu Kamešnicu nije vratio u planinarsku kuću “Pešino vrilo” odkle je otišao prema vrhu Kamešnice. Zbog noći i nepristupačnosti terena potraga za nastalim fra Lovrom trajala je par dva dana, a na tom mjestu smrtu podugnut je drveni križ kao znak stradanja i sjećanja na fra Lovru.

Budući da je zbog velikog snijega križ, koji je ranije bio postavljen na mjesto stradanja fra Lovre Rimca bio uništen, javila se želja kod nekolicine župljana iz župe Podhum da se napravi novi, jači i veći križ koji će se odnijeti i postaviti na mjesto onog starog.

08. listopada 2012. godine, trojica naših župljana: Branimir Bulić, Josip Bulić (Vrli) i Ivan Antunović (Iko) su na svojim leđima iznijeli na mjesto stradanja ovaj novi križ. Budući da tada nisu imali ništa od alata postavljanje križa se odgodilo do ove nedjelje. Tako su opet Josip Bulić (Vrli) i Ivan Antunović (Iko) nakon rane mise krenuli na Kamešnicu noseći potrebni alat kako bi se taj križ postavio. Nakon pučke mise su Branimir Bulić i podhumski kapelan fra Tomislav Svetinović u 13:00 također krenuli na mjesto stradanja kako bi se ovom prigodom taj novi križ i blagoslovio. Kad su Branimir i kapelan stigli do mjesta stradanja, bilo je oko 15:30, Vrli i Iko su već bili pri kraju s postavljanjem spomen križa. Nakon blagoslova Branimir i kapelan su se uputili nazad zbog dodatnih pastoralnih obaveza koje je kapelan imao, dok su se Vrli i Iko svojim kućama vratili kasnije.

U ime župne zajednice župe Podhum zahvaljujem svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli da se postavi novi križ i da se na taj način vidljivo označi mjesto stradanja pokojnog fra Lovre.        fra Tomislav Svetinović   —

FOTO ALBUM