MISE ZORNICE U NAŠOJ ŽUPI

 

 

Kao i svake godine, početkom došašća (adventa) počinje posebna pobožnost u našoj župi koja se gaji od davnina, a to su Svete Mise Zornice.

To su Mise koje se slave u vremenu došašća u ranim jutarnjim satima. Nekada su se slavile u pet sati, a poslije u šest sati ujutro, ali zbog sve većeg dolaska djece na mise i pomicanjem školske nastave u osam sati, Mise zornice u našoj župi pomaknute su u sedam sati.

Kada se osvrnemo na protekle godine ili desetljeće, možemo reći da je župna crkva kroz vrijeme došašća ispunjena vjernicima. Većina vjernika koji krenu na mise zornice idu kroz sva četiri adventska tjedna. To je na neki način duhovna priprava svakog od nas za svetkovinu Božića. Mnogi se u vrijeme došašća ispovijede stoga bude puno i pričesti. Sv. Mise Zornice imaju pokornički značaj, jer valja ustati ranije da se spremimo i stignemo u crkvu. Zornice stoga predstavljaju neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od dužeg spavanja.

U našoj župnoj crkvi kroz ovo vrijeme došašća sve do Božića, Svete Mise Zornice slaviti će se svakim radnim danom u 6,00 sati ujutro, izuzev prvog tjedna kada su Mise zornice u 7,30. 

Poslušate poticaj vlč. Ivana Šibalića o pobožnosti Svetih Misa Zornica: