JOZO KLIŠANIN: “NAJTEŽE MI JE KAD MI KAŽU OD TEBE NEMA NIŠTA”

Hrvatski izvandomovinski portal Fenix Magazin, objavio je prilog i kratki video o Jozi Klišaninu kako uspješno obavlja terapijske vježe za hodanje.

Jozo Klišanin je 23. godišnji mladić  iz sela Miši na Buškom blatu, a koji  je preživio tešku prometnu nesreću u  kojoj mu je nagnječena moždina u kralježnici, pa ne osjeća noge.

Nakon dužeg liječenja na KBC u Firule u Splitu liječnički tim je preporučio daljnju rehabilitaciju u Krapinskim toplicama koja je trajala više od godinu dana. – Odmah su rekli da će oporavak biti dug i da će trajati više od dvije godine – kaže Jozo.

Njegovu priču znaju mnogi u Hrvatskoj, ali i hrvatskom iseljeništvu koje je potaknuto nekolicinom hrvatskih udruga iz Njemačke neko vrijeme prikupljalo pomoć za njegovo liječenje i rehabilitaciju.

Nekako u isto vrijeme počelo se prikupljati i za pomoć Matee Janković iz Livna kojoj je trebala hitna transplatacija pluća u bolnici u Beču, pa je većina prikupljenog novca stjecajem okolnosti otišla njoj.

No, Jozo je dobio priliku liječiti se u Poliklinici Glavić u Dubrovniku koja ima najsuvremenije aparate za oštećenja ruku i nogu i koja mu je ulijevala nadu u oporavak.

Jozo je sad u Dubrovniku. Ovaj grad je njegova posljednja nada.

– Sve je brzo prošlo, ali najbitnije je da ima pomaka. Liječnici su rekli da će pomaci ići mjesec po mjesec. Recimo vidi se pomak ovaj mjesec, pa opet tek za mjesec dana. Radimo na lokomatu kojeg je jedna švicarska tvrtka ustupila privremeno Poliklinici Glavić. Mislim da aparat ostaje u Dubrovniku do studenog. Te nove terapije mi vidljivo pomažu.  Neki su se mišići počeli aktivirati, to je sve sitno, ali zadovoljan sam kako ide – kaže Jozo.

Nove terapije iziskuju dodatne troškove. Jozo kaže, cijena smještaja je veća nego terapija.

– Trajat će još otprlike još tri mjeseca – kaže Jozo.

Jozo kaže teške trenutke zaboravlja, okreće se pozitivnim mislila. Cijeli život je bio sportaš, radio je u policiji i na invalidska kolica se bilo teško priviknuti.

– Najteže je kad mi kažu, nema ništa od tebe. Malo te to obori. Ali, digneš se, dosta sam jak, prihvaćam to kao jednu prolaznu fazu. Rekli su mi liječnici da će za oporavak trebati makar dvije godine, a što je to u odnosu na onih pedeset koje ću još proživjeti – kaže optimistično ovaj mladić.

No, kako je oporavak skup, njegova borba teška, a volja jaka, svi koji mu žele pomoći mogu to učiniti na kunski i devizni račun:

Zagrebačka banka – Jozo Klišanin

Kunski žiro račun
HR4223600003239738892 (BIC:ZABAHR2X)

Devizni žiro račun
HR7923600003239738905 (BIC:ZABAHR2X)

Račun za uplate iz BiH u konvertibilnim markama
45500483000 – Ivanka Klišanin Unicredit banka (Naznaka za Jozu)

U priloženom videu možete pogledati pomak u liječenju Joze Klišanina

                                                   

 

Izvor: fenix-magazin