OBITELJSKO CARSTVO SIRA PUĐA OD LIVNA DO PAGA

Stabiliziramo tržište i sve se više okrećemo izvozu, kažu u sirani Puđa koja je upravo preuzela brendove Družbe. Braća Puđa već drže siranu na Pagu, uz pogon u Čaporicama i onaj u BiH koji su podigli prije desetak godina

Nakon što je vlasnik tvrtke Družba napustio proizvodnju sireva koju je započeo 1995. godine i okrenuo se uzgoju slavonske crne svinje, njegove je brendove ovih dana preuzela sirana obitelji Puđa iz Čaporica. To im je druga akvizicija u Hrvatskoj od kada su prije nepune tri godine izgradili pogon vrijedan 15 milijuna kuna.

Prva akvizicija braći Puđa bila je Sirana Sabalić na Pagu, koju su preuzeli u stečaju. Obitelj tako sada ima tri proizvodna pogona – u selu Miši kod Livna, koji vodi Tomislav Puđa, drugi u proizvodnoj zoni Čaporice kod Trilja, dok je treći na Pagu, čime se bavi Ljubo Puđa. Ukupno godišnje proizvedu oko 800 tona sira, od čega u BiH oko 65 posto. Godišnji promet im je dosegao, otkrivaju nam, 35 milijuna kuna.

”Upravo smo preuzeli brendove Pili, Baća, Kladavčanka, Bakin i Bakin dimljni sir , koji su već pozicionirani na policama supermarketa i poznati su potrošačima. Sirana Družba iz Babine Grede proizvodila je oko 350 tona sira, a mi namjeravmo za početak u našem pogonu u Čaporicama proizvoditi oko 60 tona sireva pod ovim brendovima. Na usluzi su nam kao savjetnici i dosadašnji tehnolozi te sirane”, kaže nam direktor i suvlasnik Ljubo Puđa.

U BiH proizvode Livanjski sir, a nakon što su preuzeli siranu Sabalić, tamo rade Paški sir. „Uspjeli smo osigurati dovoljan broj kooperanata, a bivši vlasnik sirane Sabalić nadgleda proizvodnju Paškog sira. Radi se o iskusnom siraru koji zna sve tajne proizvodnje i svojevrsni je mentor našim tehnolozima“, kaže Puđa. Naglašava da pomažu kooperantima da prošire matično stado, što znači da ulažu u proširenje sirovinske baze. „Radi se o mini sirani, a svo mlijeko za nju nabavljamo s Paga“, kaže.

 

Općenito su, naglašava, za pogone u Hrvatskoj osigurali dovoljne količine domaćeg ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka. „Kapacitet našeg pogona u Čaporicama je 10 tisuća litara mlijeka dnevno. Mi smo dosegli 80 posto proizvodnog kapaciteta. Vrlo nam je važno održati kvalitetu i vrijednost proizvoda. Tržište polako stabiliziramo i sve više se okrećemo izvozu. Turistička sezona nam je vrlo važna jer nam tada prodaja višestruko naraste“, dodaje Ljubo Puđa.

U Bosni i Hercegovini u pogonu koji su podigli 2003. proizvode Livanjski sir, Trapist, te mlade sireve pod robnom markom Puđa. Prilično ih je pogodila zabrana izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU koja je trajala godinu i pol dana, ali napokon su odahnuli – zabrana je nedavno ukinuta. „Tako naš sir ponovno dolazi iz sirane Eko sir Puđa iz Miša na hrvatsko tržište“, kaže Puđa, „a nakon što je režim pojednostavljen lakše plasiramo proizvode i u Austriju, Njemačku i Švicarsku.“

Sirana Puđa je, naglašava, inače partner u projektu Proizvodna zona Čaporice – Centar agropoduzetništva 3LJ, koji je osigurao novac iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu 15,2 milijuna kuna. Usmjeren je na male i srednje poduzetnike, poljoprivredne proizvođače, kao i poduzetnike-početnike, a planirana je izgradnja poslovnih prostora, laboratorija i otkupnog centra.

Izvor: forbes.hr/