PEČENI VOL ZA JUBILARNO OKUPANJE MIŠANA

Pečeni vol za jubilarno okupljanje iseljenih i domaćih Mišanki i Mišana na izvoru Svekar voda u Mišima na Buškom blatu

Ovogodišnje jubilarno, 10. po redu, sedmodnevno okupljanje stanovnika sela Miši, prostorno najvećeg sela na Buškom blatu, započinje u subotu, 3. kolovoza tradicionalnom svetom misom na čuvenom izvoru Svekar vode kojeg u središtu Miša krasi brončani kip Sv. Ive Krstitelja.

Za tu prigodu okupit će se sve Mišanke i Mišani, kako oni koji su ostali živjeti u Mišima tako i oni koji su odselili u Njemačku, Austriju, Švicarsku, ali i u hrvatske gradove Zagreba, Osijeka, Đakova, Splita, Trogira, Dubrovnika, …

Svetu misu u 11 sati na izvoru Svekar vode po prvi put će služiti fra Jurica Periša, novi župni upravitelj katoličke Župe Podhum kojoj, sa ostalih pet sjeverozapadnih buškoblatskih sela Bilo Polje, Golinjevo, Podhum, Vržerale i Podgradina, pripada i selo Miši.

Brončani kip Svetog Ive u središtu izvora Svekar vode / Foto: Fenix
Brončani kip Svetog Ive u središtu izvora Svekar vode / Foto: Fenix
Organizator tradicionalnog okupljanja Mišana, Ekološka udruga Svekar voda, i ove godine je napravila bogat sedmodnevni program u čijem središtu je tradicionalni malonogmetni turnir miških prezimena.

Paralelno s tim turnirom igrat će se i malonogometni turnir momčadi iz Župe Podhum te turnir u kartaškoj igri Bele. Prijave momčadi i izvlačenje parova za malonogometne turnire i turnir u igri bele je u nedjelju, 4. kolovoza u Cafe baru Lucijano u Mišima.

Program ovogodišnjeg okupljanja završava u subotu 10. kolovoza kada će biti odigrana i revijalna utakmica mladih nogometaša NK Kamešnica i NK Troglav te polufinalne i finalne utakmice dvaju malonogometnih turnira i turnira u igri Bele.

Zadnjeg dana ovogodišnjeg 10. jubilarnog druženja Mišanki i Mišana na Livadicama ispod izvora Svekar voda, organizatori iz Ekološke udruge Svekar voda peku vola, čijim pečenjem će se moći počastiti svi sudionici i gosti turnira.

Fenix-magazin/SIM/Večernji.ba