PODIGNUT KRIŽ NA BRDU HUM IZNAD PODHUMA

Prije nekoliko godina u glavi Jakova Čeke (Jare) rodila se ideja o postavljanju križa na brdu Hum iznad sela Podhum kako bi se na taj način obilježilo mjesto gdje je nekada bila stajala crkva, čiji su temelji danas vidljivi na Humu. Uz ideju Jakova Čeke i podršku dijaspore iz Švicarske pokrenuta inicijativa se ostvarila.

Dana 31. kolovoza 2022. križ težak 500 kg i visok 9,30 m uz pomoć dobrovoljaca iz Podhuma i drugih okolnih sela, iznesen je na brdo Hum tj. Gradinu.

U samoj inicijativi iznošenja i postavljanja križa sudjelovalo je oko 30tak mještana koji su dali sve od sebe da po ne pristupačnom terenu  iznesu i postave križ na vrh brda.

Prema spisima koje donosi Andrija Kačić Miošić, knez Bergeljić koji je bio mađarskog porijekla, pobjegao je 1235. ili 1241. godine iz Osijeka pred tatarskim hordama i našao sigurno utočište u Bosni. Došavši u Livanjsko polje, iznad današnjeg Podhuma, na brdu Tribnju (Tribaustcza), sagradio je grad Hum po kome je selo dobilo ime. Brdo Hum prije je na vrhu imalo grad i crkvu koja je bila srušena tijekom Osmanskih osvajanja. Nažalost danas su ostali samo poneki temelji toga grada i crkve.

U inicijativni je obnovljen križ pored mjesta gdje su temelji srednjovjekovne crkve. Na taj način želi se ukazati na važnost očuvanja naše tradicije i kulturne baštine. Tu se već nekoliko godina za redom, tj. svake godine na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5. kolovoza slavi sveta Misa.

BLAGOSLOV KRIŽA U PETAK U 19 SATI

U petak, 5. kolovoza na Humu – Gradini, brdu iznad sela Podhuma slavit će se Sv. Misa zahvalnosti za sve poginule i žive branitelje Župe Podhum i livanjskoga kraja. Na misi će se blagosloviti zavjetni križ kojeg podigoše naši iseljenici koji nisu zaboravili svoju rodnu župu. Svetu Misu u 19 sati predvoditi će fra Petar Ljubičić. Dobo došli!

Tekst i Foto: Bosko Bole Pavić

VIŠE FOTOGRAFIJA