PREDSJEDNIK RH OTVORIO MLJEKARU PUĐA U ČAPORICAMA

mljekara puđa1 U okviru posjete Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Trilju je danas boravio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je otvorio Vjetro-park ‘Voštane-Kamensko’, a zatim je u zoni ‘Čaporice’ otvorio objekat ‘Eko-sir Puđa’ d.o.o.

 

Predsjednik RH Ivo Josipović posjetio je GZ ‘Čaporice’ gdje je upriličena svečanost otvaranja novog pogona za proizvodnju sira ‘Eko-dir Puđa d.o.o.’ Kapacitet mljekare je oko 5 tisuća litara mlijeka dnevno, a investitor namjerava zaposliti 16 osoba. Triljski gradonačelnik Ivan Šipić istaknuo je kako je ova investicija od velike važnosti za Grad Trilj. Osim što će se stvoriti nova rdna mjesta, otvaranje ovog objekta utjecat će na poticanje stočarstva na triljskom području.

‘Ovaj investitor želi vratiti ono što je davno zaboravljeno i izgubljeno na ovim područjima, a to je stočarstvo. Ovo je izravan poticaj za ulaganje u mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva’, naglasio je Šipić gradonačelnik Trilja.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja pozdravio je sve nazočne na čelu s predsjednikom Republike dr. Ivom Snimka cijelog zaslona 15.7.2013 180454.bmpJosipovićem.

– Ovo je veliki dan, jer su u jednom danu otvorena dva vrijedna gospodarska objekta – Vjetropark Voštane – Kamensko i pogon za proizvodnju dalmatinskih sireva Eko – sir Puđa. To je najbolji lijek u ovoj teškoj krizi – istaknuo je Ževrnja, pohvalivši gradonačelnika Šipića i njegove suradnike.

– Vi ste na pravom putu. Zašto? Zato jer ova zona prije nekoliko tjedana ušla u naš razvojni županijski projekt kao zona agro-industrijske proizvodnje. U u tom duhu će naša županija sigurno vrijedno surađivati. U našim uredima će sigurno imati vrijednog suradnika. Na kraju osobno od srca čestitam ovoj vrijednoj firmi, ovoj vrijednoj obitelji Puđa koje osobno poznajem cijeli niz godina – kazao je župan Zlatko Ževrnja.

Posebno je pozdravljen predsjednik Republike dr. Ivo Josipović, koji se prije nego što je osobno otvorio siranu Puđa, pozdravio sve nazočne, a posebice vrijednu obitelj.

– Zaista je vrijedno svakog poštovanja otvaranje ijednog

radnog mjesta, ijednog novog pogona, a vi to ovdje činite.Snimka cijelog zaslona 15.7.2013 180350.bmp I vidim, to vas jako dobro ide, kako obitelji Puđa, a bome i Gradu Trilju. Nastavite tako, odličan ste primjer! U vremenima kada nedostaje radnih mjesta, kada nedostaje optimizma, kada nedostaje uspjeha, vi pokazujete da se može. I to u kraju za kojeg mnogi smatraju da nije najidealniji za biznis. Zato vam čestitam, svima vama želim puno uspjeha, obitelji Puđa, te svim gospodarstvenicima iz ovog kraja. I nadam se da ću svako malo doći ovdje otvoriti nešto novo. Hvala Vam – kazao je predsjednik Josipović.

– Nakon što je novi objekt blagoslovio don Stipe Ljubas, dekan Cetinskog dekanata, otvorio ga je predsjednik Josipović, koji je potom zajedno s domaćinima i ostalim gostima obišao Pogon Eko-sira Puđa, nakon čega je za sve nazočne organiziran ručak.

Vrijedi istaknuti da se u obitelji Puđa tradicionalna receptura pripreme livanjskog sira prenosila s generacije na generaciju. Sve je počelo sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se sir proizvodio u skromnim uvjetima seoskog domaćinstva.Snimka cijelog zaslona 15.7.2013 180502.bmp

No, poboljašavanjem uvjeta, usavršavanjem tehnologije i povećanjem proizvodnje došlo je do napretka u proizvodnji sira, što je 2003. godine rezultiralo otvaranjem modernog pogona u Golinjevu kod Livna. Danas se u sirani godišnje proizvodi oko 300 tona trapista, polutvrdog i livanjskog sira.

– Kako bi naša tvrtka bila što konkurentnija i zastupljenija na europskom tržištu napravili smo dodatni iskorak otvaranje ovog pogona u Čaporicama. U novom pogonu proizvode se vrhunski dalmatiski sirevi tradicionalna recepture, a nastaju na sjecištima puteva Bosne i Hercegovine i Dalmacije, na pašnjacima Kamešnice i Dinarskog gorja. Dakako, otvaranjem ove sirane u Čaporicama, ne otvaramo samo direktna radna mjesta, već potičemo i indirektno razvoj mljekarstva, budući da namjeravamo otkupljivati još više mlijeka od domaćih proizvođača, od kojeg radimo i naše sireve – kazao nam je Tomislav Puđa, direktor tvrtke Eko – sir Puđa.
JOŠKO DADIĆ

 

 

Snimka cijelog zaslona 15.7.2013 180506.bmp   mljekara 2

 

Snimka cijelog zaslona 15.7.2013 180331.bmp   mljekara puđa2