SVEKAR VODA – NEKAD I DANAS

 

Na magistraloj cesti Livno -Tomislavgrad u mjestu Miši nalazi se nadaleko poznat izvor hladne vode “Svekar voda”. To je jedan od glavnih izvora u selu i on je značio više od običnog izvora, značio je život. Kroz prošla stoljeća Mišani su s tog izvora donosli vodu u svoje kuće i ona im je služila za piće, kuhanje i pranje. Na Svekar su nosili prati rublje, a služio je kao jedino pojilo za blago. Svekr je bio jedino javno ukpljalište Mišana, koje je ostalo i do današnjih dana.

Za vrijeme austro-ugarske vladavine, vlasti odlučiše ograditi izvor i na krug vanjskog zida postaviti alke koje su služile za privezati stoku oko izvora, da mještanima koliko, toliko olakšaju najosnovnije stvari oko dolaska na izvor. Najveću zaslugu oko toga podnio je austo-ugarski službenik “Svikar” (kojeg je naš narod zvao Svekar)  koji je se pobrinuo da Svekar bude ograđen i uređen. Za mještane je to puno značilo i počelo se govoriti da je izvor Svekrov jer je on utkao dušu u njega, kako se to u narodu kaže, te po tom austo-ugarskom službeniku Svikru, izvor prozvaše SVEKAR.

Nakon stotinjak godina Mišani odlučiše ponovo urediti svoj čuveni izvor Svekar  i pored njega otvriti još jedan pomoćni izvor koji je nekada služio za pojilo blaga, a kojeg su osamdesetih godina prošlog stoljeća djeatici komunalnog poduzeća Livno devastirali, te uzeli novce za seoski vodovod koji nikada nije prošao kroz selo.

NOVI RADOVI NA SVEKAR VODI

Čuveni izvor Svekar vode, kultno mjesto okupljanja i zaštitni znak stanovnika najstarijeg buškoblatskog sela Miši, obnovljen je i uređen za blag-dan Velike Gospe 2006 godine. Inicijativu za uređenje godinama zapuštenog najpoznatijeg izvora pitke vode u krugu Buškog blata pokrenuli su iseljeni Mišani iz Zagreba na čelu Brankom Miloložom i Ivanom Pavlinovićem Bukarom. Podržali su ih Božo Miloloža i ostali sumještani koji su prihvatili tu ideju te je odlučeno da se za početak rovokopačem očisti donji okrugli izvor, a potom uredi gornji, poznatiji kao stari, izvor vode Svekar.

Dobrovoljni prilog od 10 eura za uređenje Svekra dali su i svi iseljeni Mišani koji su tih dana boravili u svojim Mišima. Za zidove oko starog izvora, koji je sada uređen u obliku amfiteatra, korišten je klesani kamen od starih, napuštenih kuća, koji su besplatno dali vlasnici Pere Živko te Mate i Branko Miloloža. 

U tjedan dana radeva utrošeno je višeod 50‘kubika’ kamenih blokova, koji su postavljani i građeni uz besplatnu pomoć mehanizacije Ivice, Mate i Pere te Bore Milolože. Očišćena su i uređena oba izvora te nanovo iskopan i kamenom obložen kanal koji ih povezuje, kaže nam Branko Miloloža. On je zajedno s Ivanom Pavlinovićem Bukarom te Perom Živkom, Ljubom Klišaninom, Joskom Miloložom i Antom Pavlinovićem svakodnevno nadgledao radove dvadesetak mlađih i starijih Mišana, koji uz spomenuta još nose prezimena Puđa, Bilić, Kuliš, Šuća, Pavlović i Batinić.

Koliko su i stariji stanovnici Miša oduševljeno prihvatili ideju uređenja Svekra pokazuje i primjer 86-godišnje Mile Pavlinović, koja je zajedno s nevjestom više puta radnicima donijela kavu i rakiju. Nakon uređenja obaju izvora na Svekar vodi, kamenim pločama popločan je i prostor između njih. Ostala površina novostarog popularnog okupljališta svih generacija Mišana, u blizini kojeg se nalazi i autobusna postaja, zasijana je travom. Kako bi nastavili uređenje svoga mjesta s neobičnim imenom izvora u središtu sela, odakle su generacije Mišana odlazile i vraćale se svojim Mišima, u planu je osnivanje eko-udruge koja će nositi naziv “Svekar voda”.

Eko-udruga imat će i svoj račun, tako da će više od tisuću iseljenih Mišana diljem svijeta moći
svojim dobrovoljnim prilozima sudjelovati u akcijama uređenja mjesta. Prva takva akcija planira se za Božić, kad bi se na donjem izvoru Svekar vode postavila velika kamena stijena i na njoj već izrađeni kip Sv. Ivana Krstitelja, rad akademskog ripara Ante Jurkića, koji također vuče podrijeklo iz Buškog blata. Nakon toga uslijedilo bi postavljanje velikog kamenog križa na Gradini iznad Svekar vode za sve poginule hrvatske branitelje u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu. 

 

POSTAVLJANJE KIPA SV. IVANA KRSTITELJA NA SVEKAR VODU

Kao što je bilo i obećano, od EKO udruge „Svekar Voda Miši“, obećanje se i ispunilo, tako da je dana, 21. prosinca 2009. godine na izvor „Svekar“ postavljen kip sv Ivana Krstitelja na ponos cijelome selu, općni a i šire i s pravom možemo reći da je ovo povijesni dan za selo Miše. Kip sv. Ivana Krstitelja rad je akademskog kipara Ante Jurkića iz Zagreba. Opširnije

 

 

 BLAGOSLOV KIPA SVETOG IVE NA SVEKAR VODI U MIŠIMA

Posebno svečano je bilo 30. srpnja 2010. godine, kada je na Sekar vodi  u nazočnosti brojnih Mišana i njihovih prijatelja, blagoslovljen kip sv. Ivana Krstitelja. Među brojnim uzvanicima bio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, načelnik općine Livno, predstavnici političkih stranaka, livanjskih zajednica iz Zagreba i Osijeka, udruga iz Domovinskog rata i drugi. Veliki brončani kip, koji je postavljen u sredinu glavnog izvora Svekar vode, tijekom misnog slavlja blagoslovio je novoimenovani biskup banjolučki fra Marko Semren uz koncelebraciju župnika fra Jure Papića, te miških svećenika fra Mete Puđe, fra Pere Kuliša, te fra Josipa Mihaela Matijanića.  Opširnije

Danas sa sigurnošću možemo reći da je čuveni izvor Svekar voda, kultno mjesto okupljanja i zaštitni znak stanovnika najstarijeg buškoblatskog sela MIŠI. Od 2010. godine, svake se godine u prvu subotu u kolovozu na Svekar vodi slavi Sveta Misa za sve Mišane i njihove nakane. Dobro došli u Miše, dobro došli na Svekar vodu!