VAZMENO TRODNEVLJE I PROSLAVA USKRSA 2014.

Vazmeno Trodnevlje 1U nazocnosti velikog mnoštva vjernika, ovogodišnje Vazmeno trodnevlje i Uskrs, svečano su proslavljeni u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Podhumu.
Na Veliki četvrtak kršćani se diljem svijeta sjećaju Isusove posljednje večere sa svojim učenicima, te ustanovljenja euharistije i svećeničkog reda. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Kazimir Dolić. Nakon obreda Tijelo Kristovo je premješteno iz svetohraništa u mjesto privremeno pohrane koje se nalazilo u učionici pored crkve, gdje je Sveto otajstvo ostalo do Mise bdijenja na Veliku subotu. Nakon euharistijskog slavlja na Veliki cetvrtak upriličeno je cjelonoćno klanjanje Presvetim Oltarskom Sakramentu.

Obredima Velikog petka spominjemo se Kristove muke, te pratimo Krista na njegovu putu poniženja, trpljenja, patnje i smrti. Pokora, post, žalost i ozbiljnost daju pečat tome danu. Crkva ne slavi euharistiju, već promišlja o smrti puna žalosti i skrušenosti. Obredi Velikog petka podijeljeni su u tri dijela: služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest. Svečano je otpjevana Muka po Ivanu, ulogu pisca pjevao je g. Nikola Babić iz Podgradine, ulogu Isusa don Ante Vidović, a župni zbor pratio je ostale uloge, te svojim pjevanjem uveličao obrede Velikog Petka. Obrede velikog petka predvodio je don Ante Vidović svećenik Banjalučke biskupije, trenutno na studiju Kanonskog prava u Rimu, u zajedništvu sa župnikom fra kazimirom Dolićem.
Crkva je bila otvorena vjernicima cijelu noć, a u crkvi je pripravljen i Kristov grob, pred kojim su vjernici u tišini bdijeli i molili. Takoder je i na Veliki petak organizirano cjelonocno bdijenje i molitva uz Isusov grob, kako je to i običaj u ovoj župi.

Vazmeno Trodnevlje 3Na Veliku subotu u 20.00 sati započelo je Vazmeno bdijenje blagoslovom ognja ispred crkve, te paljenje Uskrsne svijeće koja je u svečanoj procesiji unesena u crkvu. Hvalospjev uskrsnoj svijeći otpjevao je don Ante Vidović koji je predslavio svečanu misu Uskrsnog bdijenja u zajedništvu sa župnikom fra Kazimirom Dolićem. U krsnoj službi blagoslovljena je voda kojom će se u vazmenom vremenu krstiti djeca u našoj župi.

Uskrs kao najveći kršćanski blagdan i središnji događaj liturgijske godine svečano je proslavljen na nedjeljnim misama u 9:00 i 11:00 sati, koje je predvodio don Ante Vidović. Don Ante je u propovijedi govorio o vaznosti vjere u zivotu covjeka, te obvezi roditelja da svoju djecu vjerski odgoje. Ohrabrio je nazocne vjernike da se i u inozemstvu ne stide krscanski zivjeti.

Pod pučkom misom kršteno je dvoje djece: Mateo Kuliš, sin Ante i Ružice r.Knez iz Miša i Patrik Velić, sin Zdravka i Oksane r.Merkuševa iz Podhuma.
Pjevanjem pučkih Uskrsnih pjesama liturgijsko slavlje je uzveličao župni zbor koji vodi s. Gizela Dolić.

 

FOTO ALBUM