Livnjaci pješice hodočastili u Vepric – zavjetno mjesto livnjaka za blagdan Male Gospe

.

Na uočnicu blagdana Male Gospe u subotu 7. rujna brojni su vjernici i ove godine iz svih krajeva Splitsko-makarske nadbiskupije, s otôka i iz Bosne i Hercegovine hodočastiti u marijansko svetište Vepric. Misno slavlje u 17.30 je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Zdenko Križić. Misi je prethodio križni put i molitva krunice, a nakon mise uslijedila je marijanska procesija.

Mnogi vjernici su na “zavit” došli pješice iz Livanjskog kraja a posebno iz Podhumske župe. Mnogi od njih bili su angažirani u pobožnostima Križnog puta i molitvi krunice.

Skoro Više od stoljeća livanjski put hodočasti Maci Božjoj Vepričkoj u marijansko svetište Vepric kod Makarske. U kronici koje vode svećenici na službi u svetištu stoji zabilježeno odmah na prvoj stranici kako je oko 1920 godine čovjek po prezimenu Bandov (iz Dole) doveo na zavjet (na konju) svoju ženu koja je bila bolesna i na samrti, žena je ozdravila i iz zahvale Gospi vratila se u Livno pješice. Kronika je puna sličnih zapisa koje govore o raznim čudesima po zagovoru Majke Božje, a u samom svetištu stoje stotine ploča na kojima stoje razne zahvale, gdje vjernici zahvaljuju Gospi na uslišanim molitvama i raznim ozdravljenjima. Posebno valja istaknuti ispovijed gdje desetci svećenika ispovijedaju i imaju strpljenja za svaku dušu.

Majko Božja Veprička moli za nas!