BLAGOSLOVLJEN KIP SV. IVANA PAVLA II U ŽUPI PODHUM

IMG 9913

U nedjelju 28. studenoga za župu Podhum došašće je započelo na poseban način blagoslovom kipa sv. Oca Pape Ivana Pavla II. Na pučkoj svetoj misi u 10 sati koju je predvodio banjolučki biskup Franjo Komarica uz koncelebraciju domaćeg župnika fra Jurice Periše i patera Mate Anića, ravnatelja Radio Marije upriličen je nesvakidašnji prizor u župi Podhum. U dupke punoj crkvi sv. Ivana Krstitelja župljanke i župljani bogatiji su za terrakotin kip sv. pape Ivana Pavla II. koji će na poseban način resiti ovu župnu zajednicu.

U obraćanju vjernicima fra Jurica istaknuo je kako pored kipa bl. Alojza Stepinca i slike bl. Ivana Merza kip sv. Oca popunjava ovu župnu zajednicu s velikanima koji su se na poseban način istaknuli kod Hrvatskog katoličkog puka i obilježili suvremenu povijest našega naroda.

IMG 9920

Biskupa Franjo Komarica u propovijedi dotaknuo se načela sv. Pape Ivana Pavla II koji je obilježio njegov pontifikat, a to su obitelj, mladi i živa zajednica.

„Papa Ivan Pavao II duboko se utkao u naš Hrvatski narod koji je posjetio našu banjalučku biskup i naglasio kako moramo ostati i opstati u svojoj zajednici… On je molio za nas  dok je bio među nama, ali sigurno sada kada je s ostalim svetima da su njegove molitve još upućenije i blagoslovljenije za čitav naš narod“, istaknuo je biskup Komarica.

IMG 9925

Po okončanju svete mise upriličena je zakuska za pjevače, ministante i sve koji pomažu živu zajednicu sv. Ivana Krstitelja u Podhumu.

Video i audio prijenos cijelog misnog slavlja prenosila je izravno Radio Marija u Bosni i Hercegovini koja se na poseban način zahvaljuje fra Jurici Priši na pozivu pri učestvu u ovome nesvakidašnjem događaju posebno za livanjski kraj. „Nadamo se da će i druge župske zajednice koje broje i veći broj župljana raditi, izgraditi i biti živa zajednica poput župe Podhuma koju vode franjevci Bosne Srebrene“ istaknuli su s Radio Marije.

Pothum 1

Inače župa Podhum uspostavljena je 1935. godine, i najjužnija je župa pripada provinciji Bosni Srebrenoj i banjolučkoj biskupiji. Trenutno broji oko 1500 vjernika, a dok je 1991. godine imala 3500 vjernika.

DJ/RM / Radio Marija BiH

.

POGLEDAJTE VIŠE FOTOGRAFIJA – FOTO ALBUM