MIŠKI MAJSTORI IZVODILI GLAVNE RADOVE NA MLJEKARI PUĐA

Kao što ste vidjeli Mljekara Puđa je dobila novi izgled, a za koji su uz vlasnika najviše zaslužni domaći majstori naš Ivan Miloloža (Klokan) i njegova djevojka Anastazija (Češka).

Za njih se slobodno može reći da su umjetnici svojih zanata, jer posao koji rade obavljaju s puno ljubavi, entuzijazma, pažnje i strpljenja. Kod nas majstor treba biti univerzalan, više ne vrijedi ona stara izreka “majstor od svog zanata”, nego “majstor od mnogih zanata”. Uobičajeno je, ako je netko keramičar, onda obavlja samo keramičke poslove, fasaderi obavljaju fasaderske, itd., a naš Ivan i Anastazija su radnici tri u jedan.

Kad su pošli postavljati kocku ispred mljekare Puđa, nisu ni slutili koje će poslove još obavljati, jer su se odmah pokazali kao izvrsni radnici klesajući ručno kamen, kako bi isti izgledao kao štokovani. Nakon što su završili vanjsko oblaganje zidova štokovanim kamenom, prešli su na unutarnje uređenje talijanske žbuke, venecijanski stil. Za to su se ipak morali dodatno educirati, jer su se sa takvim poslom prvi put susreli. Nakon obavljenog posla divili su im se i najiskusniji majstori hercegovine.

Osim postavljanja talijanske žbuke oni su i vrsni keramičari, koji uz keramiku postavljaju i granitne ploče na terase i ostale podloge. Nesumljivo, za njih vrijedi ona naša stara izreka  ” Što oči vide ruke rade”.  Uz  navedene poslove rade i knauf, oblažu zidove, razne

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je AM-JKLXuYwoxc4kt4fJryxOUT_kd86RgAPd979bOOwG7hzMffWhnW5TP7A628GYqHqNGjnABwRUOifMeuUxgn_C8LLlKfZBxmRYGLY8RAFR1-57uw62jpJ2H4yP-BP9vzjRDRCzX8bWrTKSXY49pva6qY89HCQ=w613-h830-no

vrste stropova i farbanje i itd,… Njima nije potrebna nikakva kolona ili grupa radnika, jer su oni majstori šireg spektra zanata, a to su naš Ivan i njegova djevojka Anastazija. Vrhunac svih obavljenih poslova je viseća fasada koja je takve vrste prva postavljena u BiH, i to na objektu zvanom mljekara Puđa. Oni se nisu bojali toga posla, jer s puno entuzijazma su postavili svaki milimetar viseće fasade, pritom pazeći da svaki vijak nađe svoje ležište, obzirom da je za sve to potrebna iznimna preciznost i dobar kut postavljanja, kao i prethodno izravnavanje podloge, sve to da bi postavljanje fasade bilo izvedivo, a i vizualno skladno.

U obavljene radove najbolje se uvjeriti na licu mjesta, obilaskom uređenog prostora i uz gostoprimstvo ljubaznih domaćina. Anastazija, iako je žensko ne bolji se fizički zahtjevni  radova. Uz Ivana, usavršila se u svim građevinskim poslovima te određene poslove potpuno samostalno obavlja. Teško je danas naći neku osobu od povjerenja ili dobrog radnika na kojeg se možeš osloniti. Izgleda da je naš Ivan baš imao sreće, jer uz dobru curu našao je i dobru radnicu.

S budućom zaručnicom, a u dogledno vrijeme i ženom nadamo se da će živjet dugo godina u jednom od najljepših sela buškoblatskog kraja, u našim Mišima. Ivan je povratnik iz Australije i živi u našem malom selu, a Anastazija je buduća miška nevista iz Češke. Oni danas čine jednu lijepu obiteljsku pločicu miškog mozaika bez kojih taj mozaik našeg sela ne bi bilo skladan i cjelovit.

Foto album

POGLEDAJTE ŠTA SU NAPRAVILI NA STURBI