NAŠI OBIČAJI: KALANDORA I SVETI BLAŽ

 

Po katoličkom kalendaru 02. veljače crkva slavi Prikazanje Gospodinovo u hramu ili Svijećnicu. U našoj župi i cijelom livanjskom kraju taj blagdan nazivamo KALANDORA. 

Spominjući se toga događaja, vjernici danas u crkvu nose svijeće na blagoslov. Poslije bi se ta svijeća palila u različitim prilikama: npr. tko bi blagoslovio taj dan trojstvo (tri svijeće) palio bi te svijeće na Badnju večer, Božić i na velike blagdane.. Blagoslovljne svijeće pale se još kod umirućih, kod oluje ili grmljavine, itd.

U našem kraju postoje razne izreke koje se spominju uz ovaj blagdan. Naši stari bi običavali reći:

“Kalandora ora muti vode na dnu mora. Za njom iđe sveti Blaž, kaže da je laž!“

„Kalandora ora, prođe zime pola.

“Kalandora – zima ora, snig do mora, a u kući pola ića – pola pića.”

 

SVETI BLAŽ

 Na spomendan Svetoga Blaža (3. veljače) u crkvi se obavlja obred grličanja, pri kojem misnik svakom vjerniku stavlja uz vrat, ispod brade dvije u križ spojene blagoslovljene voštane svijeće i izgovara molitvu: “Po zagovoru svetoga Blaža, biskupa i mučenika, sačuvao te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Amen!”

Još uvjek u našoj župi Podhum postoji običaj da se na blagdan sv. Blaža blagoslivljaju “simena,” (krumpir, luk, žito,…) zatim crno vino, suhe smokve, gurabije, jabuke ili drugo voće te kocke šećara (cukrice). To bi se nosilo kući i svi ukućani, koji nisu bili na grličanju, pojeli bi malo od tog voća ili koju “cukricu” šećera. Blagoslovljeni šećer (cukrice) i suhe smokve bi se čuvali u kući i u slučaju da nekoga nešto zaboli, pojeo bi nešto od toga što je blagoslovljeno na sv. Blaža i vjerovalo se da će mu pomoći i olakšati bolest.

Danas se u vrećici za blagoslov može naći i malo suhog mesa s tavana, čokolade, bombona i drugih slatkiša.

Crno vino koje bi se blagoslovilo na sv. Blaža čuvalo bi se za badnjak i njime bi se gasile upaljene svijeće (trojstvo). Vjerovalo se da, ako izbije nekakav požar i ako se poškropi sa tim blagolsovljenim crnim vinom da će se požar ugasiti.

Ovaj blagoslov jela temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost.

Fotografirano na Sv. Blaža 2020.