UMIVANJE LJUBIČICOM NA “CVITNU NEDILJU”

.

 

U našem kraju je stari običaj da se u subotu  (dan prije Cvjetne nedjelje)  uberu ljubičice i koje drugo cviće i stave u zdjelu s vodom i blagoslovljenom soli, što odstoji preko noći. Ujutro se u toj vodi svi ukućani umivaju. 

Blagoslov grančica od jele i masline na cvjetnu nedjelju

Utemeljenje običaja blagoslova grančica na Cvjetnu nedjelju nalazi se u evanđeoskom izvješću o Isusovom svečanom ulasku u Jeruzalem gdje ga je dočekalo veliko mnoštvo naroda među kojima „mnogi prostriješe svoje haljine po putu, a drugi narezaše zelenih grana po poljima“ (Mk 11, 8). U Ivanovom Evanđelju stoji da je mnoštvo Isusa dočekalo palminim grančicama (Iv 12, 12). Prva izvješća o običaju ophoda s grančicama među kršćanima potječu iz 4. stoljeća u Jeruzalemu. Kasnije se širi i na cijelu latinsku Crkvu na Zapadu, tako da je oko 1000. godine uobičajeno slavljenje Cvjetnice ophodom s grančicama. 

U Mišima i Golinjevu je običaj da se blagoslovljene grančice jelke ili masline uz svijeće odnose na Uskrsno jutro prije izlaska sunca na groblje. Tog jutra narod obilazi 3 puta oko groblja moleći krunicu. 

 

Foto: OPG Frezija