LIVANJSKA NOĆ U ZIRICHU 2014.

Li noc zurichPred više od tisuću posjetitelja, u subotu uvečer u Spotrhalle Unterrohr u Zürichu održana je 5. Livanjska noć koju organizira Livanjska zajednice Švicarske.

Nakon pozdravnog govora voditeljice programa Sanele Matan, koja je solo izvedbom otpjevala hrvatsku himnu “Lijepa naša” i te pokupila mnoge aplauze, goste je pozdravio predsjednik Livanjske zajednice Švicarske Jozo Dalić. Ističući da je ovogodišnja Livanjska noć humanitarnog karaktera, Dalić je naglasio da je prihod namjenjen izgradnji crkve u Guberu kod Livna te pozvao sve Livnjake sa svih strana ssvijeta da svojim prilozima pomognu izgradnju crkve.

Nositelj projekta izgradnje ckrve u Guberu fra Vinko Sičaja u svom je govoru pozvao Livnjake i njihove prijatelje da sudjeluju u dobrotvornoj akciji te iznio važnost gradenje te crkve koja se radi na mjestu gdje je postojala kapelica koja je u ratu pogođena neprijateljskim projektilom.

Fra Vinko je zajedno sa svojom subraćom fra Ivicom Baketarićem i fra Stipom Karajicom zahvalo Jozi Daliću i Livanjsko zajednici da su im omogućili dolazak i bili njihovi gosti u Zürichu. Fra Vinko je nadalje opisao Guber kao prigradsko mjesto u kojem danaas živi tek 200-tinjak žitelja. Unatoč iseljevanju, želja za novom crkvom potakla je mnoge Guberane i Livnjake da se odazovu pomoći. Najveći dio srestava skupljen je u Australiji gdje je fra Vinko Sičaja, kako je kazao, uz pomoć fra Ćire Lovrića prikupio nevjerovatnih 80 tisuca dolara. Predsjednik Dalić i fra Vinko Sičaja izrazili su nadu da bi rado došli i u Frankfurta na Majni gdje živi najbrojnija livanjska zajednica u iseljeništvu te tamo predstavili projekt izgradnje crkve u Guberu.

U zabavnom dijelu Livanjske noći nastupili su članovi KUD Fala iz Schaffhausen, koji su Livanjski kraj dočarali svojom glazbeno-plesnim izvedbama. Posebno oduševljene privukli su najmanji sudionici KUD-a. Švicarskim Livnjacima na zabavu iz Livna je stigao njihov popularni pjevač Mirko Perković Poky, koji je na oduševio mnoštvo mladih. Glavni gost večeri bio je popularni splitski pjevač Joško Čagalj Jole koji je u svom stilu uistinu dao sve od sebe da bi brojni posjetitelji, a njih je bilo sa raznih strana Švicarske te susjedne Austrije i Njemačke, bili zadovoljni.

Fotografije i osvrt o Livanjskoj noći čitajte u tiskanom izdanju Fenixa – dvojezičnog hrvatsko-njemačkog mjesečnika koji se prodaje na kioscima u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Luxemburgu
www.fenix-magazin.com/10874/velicanstvena-livanjska-noc-sa-jolom-u-zuerichu/

Slike: Karlo Barac i Jerome Denoth
Tekst: Robert Ćurić