MIŠKA VEČER U DUSSELDORFU

Iseljeni Mišani iz Njemačke, Belgije i Švicarske okupili su se prošli tjedan na Miškoj večeri u Düsseldorfu, na kojoj su iseljene stanovnike prostorno najvećeg sela na Buškom blatu zabavljali članovi VIS Jorgovani.

Ideju za održavanje Miške noći u glavnom gradu Sjeverne Rajne i Vestfalije potaknuli su Stefan MiloložaIvan Klišanin i Miroslav Miloloža, koji namjeravaju to okupljanje napraviti tradicionalnim.

-Bilo nas je oko sedamdesetak, a okupili su se Mišani iz svih naših zaseoka od Puđina briga do Batinića brda, govori Ivan Klišanin nadimkom Kruško koji je sa iseljenim Mišanima iz Düsseldorfa uspio u svom naumu većeg godišnjeg okupljanja iseljenih Mišana na jednom mjestu. Iako već par godina oni u Düsseldorfu okupljaju svoje Mišane iz tog dijela Njemačke, ovaj put su otišli korak dalje pa su na Mišku večer pozvali ne samo Mišane iz Düsseldorfa i NRW-a već i one iz Münchena, Frankfurta, Berlina, … te Züricha i belgijskog Liegea. Većina njih se odazvala i došla na zabavu koja je obilovala hranom i pićem te pjesmama kojima su se prisjetili svojih rodnih Miša.

– Batinića brdo, točka je najviša, moga rodnog sela, mojih dragih Miša, jedan je od refrena pjesme koja se najčešće izvodila tu večer, a pjevale su se i druge pjesme koje govore o ljepotama Miškog kraja i njegovih desetak zaselaka. Uz dva jezera, Buško jezero i Val, Miši se ponose i sa svojim brojnim izvorima pitke vode od kojih su napoznatiji  čuveni izvor Svekar voda, čije središte krasi i spomenik sv. Ivana Krstitelja, te izvor Vojvodinac.

Miška večer u Düsseldorfu imala je i humanitarni karakter. Prihod od zabave namijenjen je za pomoć u prometnoj nesreći stradalom sumještaninu Jozi Klišaninu.

fenix-magazin/ Foto: Ivan Klišanin, Josip Puđa i Miroslav Pavlinović