Obavijest o zaključcima sa sastanka

Obavještavaju  se žitelji sela Miša i Bilog Polja, svi oni koji imaju ukopno mjesto (grob) u Kliškom groblju u Mišima, da je se dana 2. travnja 2018. godine (Uskrsni ponedjeljak), u Bistrou „Lucijano“ u Mišima, održao unaprijed planirani sastanak s temom/dnevnim redom kako slijedi: 

  1. Izgradnja nove, odnosno renoviranje postojeće kapele u groblju,
  2. Vijenci prilikom pokopa (nepotrebno veliki broj),i
  3. Tekuća pitanja/Razno.

Na sastanku je nazočilo ukupno oko pedesetak (50-tak) predstavnika iz svakog domaćinstva po jedan član, i to onih koji pokapaju svoje preminule u Kliškom groblju u Mišima.

Sastanak je otvorio, uz riječi pozdrava i zahvale svima koji su se odazvali,  prokaratur Lovre Miloloža. Nakon provedenog glasovanja, dnevni red je jednoglasno usvojen, te se pristupilo raspravi i komentarima oko navedenih točaka dnevnog reda, sve to u cilju iznalaženja kako najboljeg tako i najekonomičnijeg rješenja oko izgradnje/renoviranja kapele i smanjenja nepotrebno velikog broja vijenaca prilikom pokopa. Svi prisutni su aktivno sudjelovali na sastanku iznoseći  svoje prijedloge, sugestije, komentare i sl. o čemu je sastavljen Zapisnik.

Ovom prilikom vas obavještavamo o jednoglasno usvojenim zaključcima sa sastanka, i to:

  1. Renoviranje kapele u što spada: rekonstrukcija postojećeg krova (nova cigla i građa) i izgradnja okapnika s gornju stranu kapele, obnova zvonika uz otvorenu mogućnost izgradnje novog i većeg, postavljanje termo fasade i izolacije u cilju rješavanje vlage (stiropol ili bez stiropola naknadno će se odlučit), ugradnja estriha i postavljanje pločica zajedno s ulazom u kapelu, promjena otvora (vrata i dva prozora) i uređenje ulaza u groblje (dva ulaza).
  2. Svako domaćinstvo je obvezno participirati za izgradnju kapele u novčanom iznosu od najmanje 100 KM. Sačinit će se evidencija o visini novčanih iznosa darivatelja u obliku tabelarnog prikaza (materijalni i elektronski oblik) i ista će biti javno objavljena. Novčani prilozi mogu se odmah dati, s tim da će se, za one koji nisu dali, izvršiti i naknadno prikupljanje po kućama po zaseocima kako slijedi : Lovre Miloloža, (Milolože i Pavlinovići), Blaž Klišanin, (od Klišanina sve do Svekra), Mirko Puđa (Puđe i Pavlinovići) i Ivek Šuća (Batinića Brdo i Gaj),
  3. Zaključeno je da će se osnovat jedan organizacijski Odbor za izgradnju kapele koji će brojati pet-šest (5-6) članova i koji će nadgledati izvođenje radove, te ujedno i sudjelovati u izgradnji kapele. Izgradnja bi počela nakon mise na groblju, a do tada bi se prikupljao novac.
  4. Usvojen je i prijedlog, ukoliko je moguće, da svi oni koji imaju nanovo izgrađene grobnice, a otprije imaju stare grobnice u kojima imaju posmrtne ostatke svojih preminulih, izmjeste te ostatke u nove grobnice, sve to kako bi se oslobodio prostor za izgradnju novih grobnica za one koji nemaju ukopno mjesto (grob), a isto im je potrebno. O čemu ćemo upoznati i fratra kako bi mogao ukazati na isto prilikom mise na groblju.
  5. Nadalje, sastanku nazočni su se usuglasili da bi bilo korisno a i poželjno, da se sukladno mogućnostima, postojeće granice groblja prošire kako bi se mogli izgraditi novi grobovi iz razloga što postoji stvarna potrebna izgradnje novih grobnica za pojedine obitelji. Obzirom da bi proširenje obuhvaćalo zemljište u privatnom vlasništvu potrebno je stoga izvršiti razgovor s vlasnikom i pokušati iznaći adekvatno rješenje. S tim da se mogućnost proširenja ostavlja kao otvorena opcija, i to u dogledno vrijeme, kao i pod određenim uvjetima ostvariva. Kao prioritet se nameće obnova/renoviranje kapele skupa s ulazima pa bi se tek nakon toga razmatrala mogućnost proširenja.   
  6. Na koncu, usuglašeno je i to da se prilikom pokopa smanji broj vijenaca na način da je dovoljno jedan obiteljski vijenac i onaj vijenac odnosno cvijeće što se nalazi na sanduku/baksi.  Ukazano je na činjenicu da je i fratar na misama isto predlagao, kao i na sastanku prokaratura župe Podhum čija je obveza bila isto prenijeti stanovništvu. Isto tako, fratra će navedeno priopćiti mještanima prilikom održavanja mise na groblju. 

S poštovanjem!

Miši, 3. travnja 2018. godine

 

  Prokaratur,  Lovre Miloloža