NJEMAČKA OBITELJ DOSELILA U GOLINJEVO

NJ

Iako veliki broj bh. građana, najviše mladi, svoju budućnost sve više vidi izvan Bosne i Hercegovine, posebice u Njemačkoj, ima i Nijemaca koji svoj život grade u našoj zemlji. Takav je primjer njemačke obitelji koja se doselila u livanjsko selo na obali Buškog jezera. Priča Josipa Ćurića

Gradsku vrevu i asfalt njemačkog Leipziga, Henryju i Susanne Marielle zajedno sa svojih četvoro malodobne djece, odlučili su zamijeniti pitoresknim livanjskim selom Golinjevim, smještenim na obali Buškog jezera i kažu da nisu nimalo požalili. Sve što im je tamo nedostajalo, dobili su upravo na ovom mjestu.

SUZANE GEPEL

“Živjeli smo u blizini gradske bolnice, helikopter je stalno letio iznad nas a u blizini je bila i zračna luka i distribucijsko čvorište brze pošte. Djecu smo morali voziti u školu na drugi kraj grada. Okolina, zrak, priroda zaljubili smo se odmah. Htjeli smo se riješiti gradskog života. Htjeli smo gledati kako nam djeca odrastaju u sretnoj i zdravoj okolini. “

Da su namjere obitelji Gepel ozbiljne, najbolje potvrđuje kupovina dviju starih kamenih kuća i izgradnja nove u koju se uskoro namjeravaju i useliti, a odnosi sa susjedima su i više nego dobri.

SUZANE GEPEL

“U prvoj godini smo došli autom i prenoćili. 2019. Smo došli kamperom, mještani su nas srdačno primili i dali da se priključimo na struju i kampiramo nasred sela, što je nezamislivo negdje drugdje. To je bila ljubav na prvi pogled.”

Jednako tako o ovoj njemačkoj obitelji misle i sami mještani, a neki su im za kratko vrijeme postali i obiteljski prijatelji.

ZORA MILARDOVIĆ

“Ja mislim da su oni Dobri su, super su. Stvarno su dobri i ona i mužjoj. Svak se čudi zašto su tako oni odlučili.

ANITA PUĐA, susjeda i obiteljska prijateljica

” Ja sam se na početku više šalila s tim da ću ih upozoriti da se trebaju nazad vratiti za Njemačku i da je to sve skupa drugačije nego u Njemačkoj. To je naravno bila šala. (…) Zbog jezika smo se intenzivnije družili. Ja imam četvero djece, Suzane ima 4 djece, idu zajedno u školu, blizu živimo i tako smo se povezale. “

Toplu dobrodošlicu dobilo je u mjesnoj školi u Podhumu, i troje djece obitelji Gepel: Paul, Karl i Maks koji su od ove školske godine učenici petog, četvrtog i prvog razreda.

MARIJA ĐURAN, Karlova učiteljica

“Izvrsno se uklopio, jednostavno želi živjeti ovdje i samim tim on nastoji učiniti sve da se uklopi i da ga prihvate”

ANĐA RENIĆ, asistentica u nastavi

“Ja djeci pomažem usvojiti nakvažnije pojmove na hrvatskom i na njemačkom jeziku. (…) i naravno individualnog rada s djecom. Tu smo krenuli od učenja abecede, čitanja i najvažnijeg vokabulara kojeg obrađujemo tematski.

Ova mlada njemačka obitelj ne misli samo uživati u ljepotama livanjskog kraja, već su kao pravi Nijemci započeli sa preseljenjem privatnih poslova. Tako će Henri nastaviti voditi zubotehnički laboratorij a Suzanne i u Livnu biti poslovni konzultant.