OBRED PRIMANJA U FRAMU

U subotu, 26.5.2012 godine, pod večernjom svetom misom u 18:00 sati, Frama Podhum-Livno po prvi put priredila je obred primanja framaša u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja.

Nakon upoznavanja života njihovog zaštitnika, sv. Franje, mladi su svjesno odlučili nasljedovati Isusa Krista i slijediti njegov primjer.Primanju u Framu su pristupili šest mladića i 15 djevojaka iz župe Podhum. Ovaj velik dan za Framu Podhum uzveličale su i Frame Bugojno, Uskoplje, Podmilačje, Livno, Vidoši i kandidatkinje iz samostana na Gorici.

Misu je predvodio fra Mato Topić, definitor provincije Bosne Srebrene i provincijski asistent Frame i Franjevačkog svjetovnog reda u koncelebraciji s fra Jurom Papićem, domaćim župnikom, fra Josipom Mihaelom Matijanićem, duhovnim asistentom frame Uskoplje, fra Ivicom Baketarićem, duhovnim asistentom frame Bugojno, fra Božom Blaževićem, duhovnim asistentom frame Vidoši- Livno, te s fra Tomislavom Svetinovićem, duhovnim asistentom frame Podhum-Livno. Misno slavlje uzveličao je „VIS Yohanan“ frame Podmilačje.

Nakon krunice, framaši su s „okovima“ na rukama imali svečani ulazak u crkvu, a te „okove“ su nakon ulaska objesili na križ i tim činom dali Isusu sve ono što ih sputava, zadaje im patnju i bol u životu. Fra Mato je u propovijedi poručio mladima da se ničega ne boje, jer je strah najveći problem koji nas sputava, ne samo mlade nego i starije osobe. Framaši su nastavili druženje nakon Sv. mise, kada je nastupio karaoke show i par hrabrijih framaša su pjevali i zabavljali druge. Sreća framaša mogla se vidjeti u zanosnoj pjesmi koja je odjekivala tijekom cijelog dana, a vrijeme će pokazati koliko i kako će nasljedovati Sv. Franju.

Nakon odlaska gostiju, primljeni framaši su se okupili u župnoj dvorani kako bi izabrali vijeće koje će ih predstavljati u narednih godinu dana. Izborima su prisustvovali fra Mato Topić, regionalni duhovni asistent Frame i naš duhovni asistent, fra Tomislav Svetinović. Prije početka izbora još jednom pojašnjena su sva pravila uređena statutom Frame BiH, a pravo glasa imali su samo primljeni framaši. Odlučeno je da će predsjednik Frame biti dotadašnji predsjednik, Nikola Babić, dopredsjednik Pere Pavlinović, voditelj formacije Mate Vukadin, tajnica Ivana Propadalo i blagajnica Anđela Živko. Nakon izbora framaši su otpratili fra Matu i nastavili sa slavljem. Vijeću čestitamo i želimo im obilje Božjeg blagoslova i uspjeh u daljnjem radu. (Marija Bulić)           FOTO ALBUM