PRISOJANAC ČUVA PAPU

Život za Benedikta: Ivan Šarić (21) iz BiH u veljači ove godine postao je član švicarske garde. Rođen je u Švicarskoj čime je ispunio preduvjet da postane papin čuvar

Moji roditelji su Hrvati iz sela Prisoja kraj Tomislavgrada u Hercegovini, a ja sam rođen u Švicarskoj. Time sam ispunio preduvjet da postanem Papin čuvar, rekao nam je Ivan Šarić (21).

On već nekoliko mjeseci službuje u Vatikanu kao član švicarske garde, čiji su pripadnici od 16. stoljeća zaduženi za čuvanje Pape.

– Ja sam treći Hrvat u povijesti u toj službi. Otac je odigrao ključnu ulogu jer me zainteresirao za taj poziv. Ispunjavao sam sve uvjete: švicarski sam državljanin, katolik, neoženjen, imam manje od 30 godina, viši sam od 174 cm, završio sam srednju školu i prošao sam temeljnu vojnu obuku – kaže nam Ivan.

Prije primanja u službu prošao je temeljite provjere. Nakon završnog razgovora sa zapovjednikom garde dobio je ugovor i potpisao.

– Nisam se isprva mogao zamisliti u neobičnoj odjeći kako nepomično stojim satima. Međutim, sad sam ponosan na svoju dužnost. Pored tradicionalnog naoružanja gardista, koplja i mača, imamo najsuvremenija oružja, vrlo kvalitetne samokrese i     jurišne puške – opisao je Ivan.

O svojim danima iza vatikanskih zidina ne smije puno govoriti, ali nam je opisao kako provodi slobodno vrijeme.

Kliknite na sliku da je uvećate

– Obilazim Rim s kolegama i upoznajemo povijest grada. Bavimo se i sportom. Nastupam za jednu od osam nogometnih momčadi u prvenstvu Vatikana. Plaća za današnje pojmove nije visoka, ali imamo osiguran smještaj, hranu i ne plaćamo porez – rekao je Papin gardist, kojim se ponosi rodni kraj.

U malom selu čak troje ljudi ima visoke dužnosti
Osim Ivana, iz malenog Prisoja je biskup Dražen Kutleša, kojeg je Papa Benedikt XVI. lani osobno poslao u Dajlu kraj istarskog Novigrada kako bi razriješio spor koji je nastao oko tog posjeda između Hrvatske i Vatikana.

Ivanova ujaka, fra Petra Ljubičića (66) odabrala je međugorska vidjelica Mirjana Dragičević Soldo da svijetu objavi deset Gospinih tajni kad za to dođe vrijeme.

Valja još nadodati i kako Ivan Šarić ima malo i miške krvi preko loze svoje majke Ljubice koja je kći pok. Abrama Ljubičića

PRILOG IZ VEČERNJEG  

(Kada otvorite prilog kliknite da ga uvećate)