KLIŠANI POBJEDNICI TURNIRA 2012.

                                       MIŠI / BUŠKO BLATO – Pobjednik sedmodnevnog tradicionalnog nogometnog turnira miških prezimena pod nazivom Svekar  voda 2012 je momčad Klišana. Momčad iz srednjih Miša u finalu je bila bolja od momčadi Pavlinovića rezultatom 4:1. Finale je odlično sudio sudački dvojac Ivan Pavlović i Vlade Bilić. Najbolji vratar turnira je Niko Kuliš Ćule,  nekoć najveći talent splitskog Hajduka koji je na turniru branio za momčadi Kuliša. Najbolji strijelac je Drago Klišanin iz momčadi Klišana. Presjednik Eko udruge Svekar voda Ivan Miloloža Krstin uručio je pehare pobjednicima te veliki prijelazni pehar momčadi Klišana.
Na turniru Svekar voda ove godine nastupilo je jedanaest momčadi podijeljenih u dvije skupine. Momčadi su bile sastavljene po prezimenima ili po imenima zaselaka sela Miši, s tim da je svaka momčad morala imat najmanje 200 godina starosti svih igrača u polju. Na turniru su nastupali samo igrači podrijetlom iz sela Miši ali ne, kao ranijih godina, i miški zetovi. Zetovi će ubuduće u Mišima moći igrati jedino onda ako uzmu ženino prezime ili ispred svog prezimena stave ženino, većinski je zaključak organizatora turnira koji jedino u toj odluci nisu bili složni.

Prije odigravanja finalne utakmice muškaraca, odigrana je revijalna malonogometna utakmica mladih Mišanki. Ekipa srednjih Miša bila je bolja od ekipe sastavljene od djevojaka iz donjih Miša rezultatom 2:0. U natjecanju u potezanju konopa preko jaruge neprikosnovena je bila momčad Puđina briga koja je u finalu glatko pobjedila momčad Pravih Milolžića rezultatom 2:0. Na incijativu osnivača turnira Mate Milolože Penzije ove godine u sustav natjecanja uvedene je i natjecateljska disciplina bacanja kamena s ramena za žene i muškarce. Pobjednici u tim disciplinama su Vlade Puđa Đogo i Danijela Puđa Danka.

Nakon turnira održana je narodna veselica na kojoj se hrana djelila besplatno za sve sudionike i goste turnira. Uz jela sa ražnja, na kojem je završilo deset prasadi i janjaca, vrijedne Mišanke donijele su od kuće i svoje specijalitete koji su također podijeljeni besplatno za mnogobrojne posjetitelje koji su došli iz svih dijelova Buškoblatskog kraja. Na završnoj večeri turnira za najboljeg mladog zabavljača, koji je osim na završnoj večeri nastupao i u stankama utakmica turnira, proglašen je dvanaestgodišnji Pere Klišanin.

Sav prihod od prodaje pića tijeekom i na završnoj večeri turnira namijenjen je Ekološkoj udruzi  Svekar voda iz Miša koja druženje prezimena nastavlja turnirom u balotama koji se do blagdana Velike Gospe održava u Bistrou „Luciano” .

Davor Puđa

FOTO ALBUM