PROSLAVA KRIZME U ŽUPI PODHUM 2015.


Krizmanici 2015.-1024x502U subotu 30. svibnja 2015. godine, u župi sv. Ivana Krstitelja u Podhumu, mons. dr. Marko Semren pomoćni biskup banjalučki, je podijelio sakrament potvrde 41 krizmaniku, učenicima osmog i devetog razreda osnovne škole.

Biskup Semren je došao u župu dan ranije, te je zajedno sa svećenicima i ministrantima svečano u procesiji ušao u crkvu. Pomolivši se ispred oltara, iznio je Presveti Oltarski Sakrament te blagoslovio krizmanike i kumove. Nakon župnikova pozdrava i predstavljanja krizmanika, biskup se kratko obratio nazočnima, nakon čega je slijedila provjera znanja krizmanika.

Svečano euharistijsko slavlje započelo je u subotu, u 11 sati u župnoj crkvi. U koncelebraciji s ocem biskupom nazočili su svećenici; župnik župe Podhum fra Kazimir Dolić, čuklićki biskup fra Jure Papić, biljanski župnik fra Ćiro Lovrić, samostanski vikar s Gorice fra Trtko Vrdoljak, fra Hrvoje Perković i fra Josip Vrdoljak (Šarić).
Nakon uvodnog župnikovog pozdrava, dobrodošlicu biskupu uputio je Ivan Pavlović otac jednog krizmanika.

U svojoj propovijedi biskup je poručio krizmanicima da uvijek budu otvoreni djelovanju Duha Svetoga i da se stoga ne trebaju bojati jer će ih Duh Božji svojom snagom jačati, hrabriti, braniti i tješiti, te će tako ukorijenjeni u vjeri i utvrđeni u ljubavi moći svjedočiti za Krista svojim životom. Biskup je također pozvao roditelje i kumove da riječju i primjerom zauzeto potiču krizmanike da idu Kristovim stpoama i ostanu čvrsti u vjeri i da se nikad ne pokolebaju. Nakon propovijedi biskup je podijelio sakrament potvrde.

Uz 41 krizmanika, njihovih kumova i članova njihove uže obitelji, svečanosti dodjele svete krizme prisustvovalo je i veliki broj župljana koji su došli uveličati ovako svečani i značajni događaj u životu ovih mladih vjernika te s njima podijeliti radost novog početka duhovne zrelosti.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti zbor pod ravnanjem s. Augustine Suša i uz orguljsku pratnju s. Gizele Dolic.
Na kraju svete mise biskupu je u ime krizmanika zahvalila krizmanica Ana Antunović, te u ime župne zajednice dar je biskupu uručio krizmanik Mate Omazić.
Nakon sv. Mise krizmanici su zajedno sa vjeroučiteljicama, župnikom i biskupom ispred glavnog oltara napravili zajedničku fotografiju za uspomenu.

 

FOTO ALBUM 

Foto: Antonija Klišanin

 

Krizmanici 2015.-1024x502