PROSLAVA VAZMENOG TRODNEVLJA U ŽUPI PODHUM

.

U nazočnosti velikog mnoštva vjernika, ovogodišnje Vazmeno trodnevlje i Uskrs, svečano su proslavljeni u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Podhumu.

Na Veliki četvrtak kršćani se diljem svijeta sjećaju Isusove posljednje večere sa svojim učenicima, te ustanovljenja euharistije i svećeničkog reda. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Jurica Periša. Nakon obreda Tijelo Kristovo je premješteno iz svetohraništa u mjesto privremeno pohrane koje se nalazilo u zvoniku crkve, gdje je Sveto otajstvo ostalo do Mise bdijenja na Veliku subotu. Nakon euharistijskog slavlja na Veliki četvrtak upriličena je Sveta ura u tišini do ponoći.

.

Obredima Velikog petka spominjemo se Kristove muke, te pratimo Krista na njegovu putu poniženja, trpljenja, patnje i smrti. Pokora, post, žalost i ozbiljnost daju pečat tome danu. Crkva ne slavi euharistiju, već promišlja o smrti puna žalosti i skrušenosti. Obredi Velikog petka podijeljeni su u tri dijela: služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest.

.

Župni zbor kojim ravna Mirko Puđa svečano je otpjevao Muku po Ivanu,  te svojim pjevanjem uveličali obred Velikog petka. Ulogu pisca pjevao je g. Nikola Babić iz Podgradine, ulogu Isusa Marko Omazić, a članovi župnog zbora pjevali su ostale uloge (Miroslav Drma Propadalo – Pilat, Draško Ćurić – Petar, Veliki svećenik i sluga Velikog svećenika – Mirko Puđa te ulogu sluškinje otpjevala je Milka Propadalo). Obrede velikog petka predvodio je župnik fra Jurica Periša. Crkva je bila otvorena vjernicima cijelu noć, a u crkvi je pripravljen i Kristov grob, pred kojim su vjernici u tišini bdjeli i molili. Također je i na Veliki petak organizirano cjelonoćno bdijenje i molitva uz Isusov grob, kako je to i običaj u ovoj župi. Crkva je bila premala da primi sve vjernike koji su došli na obrede Velikog petka.

.

Na Veliku subotu u 20.00 sati započelo je Vazmeno bdijenje blagoslovom ognja ispred crkve, te paljenje Uskrsne svijeće koja je u svečanoj procesiji unesena u crkvu. Hvalospjev uskrsnoj svijeći otpjevao je Marko Omazić. Nakon hvalospjeva Uskrsnoj svijeći uslijedila su četiri čitanja iz starog zavjeta koji su čitali čitači koji su aktivni u službi čitača u župi (Mate Živko, Bože Sabljić, Tatjana Cikoja, Anđelka Berić i bogoslov Ante Pavić). Veličanstveno dvoglasno članovi župnog zbora otpjevali su psalme koji su predviđeni za tu noć, a pjevali su (Angela Omazić, Milka Propadalo, Dražena Puđa, Lucija Omazić, Magdalena Pavić i Marko Omazić). Svečanu misu Uskrsnog bdijenja slavio je župnik fra Jurica Periša. U krsnoj službi blagoslovljena je voda kojom će se u vazmenom vremenu krstiti djeca u našoj župi. Župni zbor uz orguljaša Mirku Puđu uljepšao je Vazmeno bdijenje dajući mu notu radosti, jer su se zajedno sa pukom Uskrsne pjesme orile crkvom i unijele su radost Uskrsa u svako srce.

.

Uskrs kao najveći kršćanski blagdan i središnji događaj liturgijske godine svečano je proslavljen na nedjeljnim misama u 9:00 i 11:00 sati, a predvodio je ih župnik fra Jurica Periša.

Fra Jurica je u propovjedi pročitao poslanicu mjesnog biskupa Franje Komarice upućena puku naše biskupije, te nakon toga ohrabrio vjernike da se ne boje biti kršćani koji će svjedočiti živoga Krista ma gdje se nalazili po svijetu a posebno one koji su došli iz inozemstva da se ne stide kršćanski živjeti.

.

Pod pučkom misom kršteno je dvoje djece, Toni Miloloža sin Domagoja i Marije rođ. Šarić Marko Drmić iz Dobrića, te Ivan Škaro sin Josipa i Marije rođ. Pelivan kum Marijo Dragun iz Imotskog. Pjevanjem pučkih Uskrsnih pjesama liturgijsko slavlje je uzveličao župni zbor kojem ravna Mirko Puđa

.

Više fotografija sa proslave Vazmenog trodnevlja možete pogledati ovdje kliknuvši na:

FOTO ALBUM