NAŠI OBIČAJI: Uskrsno jutro u Mišima

Ako pogledate sliku iznad teksta, odmah će vam u oči upasti Kliško groblje koje je osvijetljeno svijećma. Možda ćete pomisliti da je slika načinjena za Svi svete? Ne nije, ovo je slika Uskrsnog jutra u Mišma.

Kako je od starina bio običaj u našoj župi da se na Uskrsno jutro u osvit zore odlazi na groblje još se taj običaj sačuvao u Mišima i donekle u Golinjevu.

Na Uskrsno jutro još za mraka u osvit zore mnogi Mišani ustaju da bi došli na grobove svojih najmilijih, noseći sa sobom, svijeće, poneki koju zelenu grančicu koju su prije blagoslovili na Cvijetnicu te krunicu u ruci. Svatko na svojim grobovima upali svijeću kao simbol pobjede svjetla nad tamom, dobra nad zlom.

Jutarnja tišina, upaljene svijeće kao i njen odsjaj pobuđuju čovječje srce na molitvu. Obilazeći s krunicom u ruci unutar groblja mole se slavna otajstva krunice, na nakanu za duše svojih najmilijih i sve one koji počivaju u groblju sa nadom u uskrsnće mrtvih i vječni život.

Dok jedni završavaju molitvu i odlaze kućama, drugi pak tek dolaze i u mimoilaženju čuje se čestitanje Uskrsa.

Dragi Mišani, sačuvajmo svoj običaj koji nije od jučer. Naši stari su ga očuvali do danas, a na nama je oćemo li ga ostaviti budućim naraštajima.