PROSLAVLJENA KRIZMA U ŽUPI PODHUM

 

U subotu 27. svibnja 2017. godine, u župi sv. Ivana Krstitelja u Podhumu, mons. dr. Franjo Komarica biskup banjalučki, je podijelio sakrament potvrde 38-ero krizmanika, učenicima osmog i devetog razreda osnovne škole.
Biskup Komarica je došao u župu oko deset sati ujutro, te je zajedno sa svećenicima i ministrantima svečano u procesiji ušao u crkvu. Pomolivši se ispred oltara, iznio je Presveti Oltarski Sakrament te blagoslovio krizmanike i kumove. Nakon župnikova pozdrava i predstavljanja krizmanika, biskup se kratko obratio nazočnima, nakon čega je slijedila provjera znanja krizmanika.

Svečano euharistijsko slavlje započelo je u subotu, u 11 sati u župnoj crkvi. U koncelebraciji s ocem biskupom nazočili su svećenici; župnik župe Podhum fra Kazimir Dolić, kapelan fra Ivan Pilić, čuklićki župnik fra Tvrtko Vrdoljak, samostanski vikar s Gorice fra Marijan Karaula, te fra Mate Puđa svećenik splitske provincije rodom iz naše župe.
Nakon uvodnog župnikovog pozdrava, dobrodošlicu biskupu uputila  je krizmanica Ivana Puđa iz Miša.
U svojoj propovijedi biskup je poručio krizmanicima da uvijek budu otvoreni djelovanju Duha Svetoga i da se stoga ne trebaju bojati jer obnovljeni Duhom Svetim moći svjedočiti za Krista svojim životom. Nakon propovijedi biskup je podijelio sakrament potvrde.


Uz 38 krizmanika, njihovih kumova i članova njihove uže obitelji, svečanosti dodjele svete krizme prisustvovalo je i veliki broj župljana koji su došli uveličati ovako svečani i značajni događaj u životu ovih mladih vjernika te s njima podijeliti radost novog početka duhovne zrelosti.
Liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti zbor pod ravnanjem gđe Ilirije Popović.
Na kraju svete mise biskupu je u ime župne zajednice zahvalio župnik fra Kazimir.
Nakon sv. Mise krizmanici su zajedno sa vjeroučiteljicama, župnikom i biskupom ispred glavnog oltara napravili zajedničku fotografiju za uspomenu.

FOTO ALBUM