VAZMENO TRODNEVLJE I PROSLAVA USKRSA 2013.

Uz veliko mnoštvo vjernika, ovogodišnje Vazmeno trodnevlje i sam Uskrs, svečano su proslavljeni u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Podhumu.

 Na Veliki četvrtak kršćani se diljem svijeta sjećaju Isusove posljednje večere sa svojim učenicima, jer je tada ustanovljena euharistija i svećenički red. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Kazimir Dolić, uz koncelebraciju kapelana fra Tomislava Svetinovića. Nakon obreda Tijelo Kristovo je premješteno iz svetohraništa glavnog oltara na sporedni oltar koji se nalazi u učionici do crkve, gdje je Sveto otajstvo ostalo do mise bdijenja na Veliku subotu. Nakon euharistijskog slavlja upriličeno je cjelonoćno bdijenje pred Presvetim.

Obredima Velikog petka spominjemo se Kristove muke. Pratimo Krista na njegovu putu poniženja, trpljenja, patnje i smrti. Pokora, post, žalost i ozbiljnost daju pečat tome danu. Toga dana Crkva ne slavi euharistiju, već promišlja o smrti puna žalosti i skrušenosti. Obredi Velikog petka podijeljeni su u tri dijela: služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest. Svečano je otpjevana Muka po Ivanu, Ulogu pisca pjevao je Nikola Babić iz Podgradine, ulogu Isusa fra Tomislav Svetinović , a župni zbor  koji vodi s. Gizela Dolić pratio je ostale uloge, te svojim pjevanjem uveličao obrede Velikog Petka. Obrede velikog petka predvodio je župni vikar fra Tomislav Svetinović uz prisustvo župnika fra Kazimira Dolića. U crkvi ispred ambona uređen je i Kristov grob, pred kojim su vjernici mogli dolaziti i u tišini bdjeti i moliti. U crkvenoj učionici kako je i običaj u ovoj župi upriličeno je cjelonoćno bdijenje.

Na Veliku subotu u 19.00 sati započelo je Vazmeno bdijenje blagoslovom ognja ispred crkve, te paljenje Uskrsne svijeće koja je u svečanoj procesiji unesena u crkvu. Hvalospjev uskrsnoj svijeći otpjevao je kapelan fra Tomislav Svetinović . Svečanu misu Uskrsnog bdijenja predvodio je župnik fra Kazimir Dolić. U krsnoj službi blagoslovljena je voda kojom će se tokom godine krstiti djeca u našoj župi.

Uskrs kao najveći kršćanski blagdan i središnji događaj liturgijske godine svečano je proslavljen na nadjeljnim misama u 9:00 i 11:00 sati, koje je predvodio župni vikar fra Tomislav Svetinović uz koncelebraciju župnka fra Kazimira Dolića.
Dragi Kristovi vjernici, cijenjeni ljudi dobre volje!! „Što tražite živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu! Sjetite se kako vam je govorio dok je još bio u Galileji: ‘Treba da Sin čovječji bude predan u ruke grešnika, i raspet, i trećeg dana da ustane“ poručuje mjesni ordinarij mons. dr. Franjo Komarica i mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup, u svojoj Uskrsnoj poruci upućenoj vjernicima. Pod pučkom misom kršteno je dvoje djece Petar Mijoč i Petra Milardović. Pjevanjem pučkih Uskrsnih pjesama liturgijsko slavlje je uzveličao župni zbor koji vodi s. Gizela Dolić.

 

FOTO ALBUM