PROSLAVLJENA KRIZMA U ŽUPI PODHUM 2013.


krizma u zupi podhum 2013

U subotu 01.lipnja 2013. godine, u župi sv. Ivana Krstitelja u Podhumu, banjalučki biskup mons. dr. Franjo Komarica podijelio je sakrament potvrde za 60 krizmanika, učenicima sedmog i osmog razreda osnovne škole. Od ukupnog broja krizmanika, 20 krizmanika je iz Miša, a ostalih 40 krizmanika je iz drugih 5 sela podhumske župe.

Biskup Komarica došao je u župu dan prije, te je zajedno sa svećenicima i ministrantima svečano u procesiji ušao u crkvu. Pomolivši se ispred oltara, iznio je Presveti te blagoslovio krizmanike i kumove. Nakon župnikova pozdrava i predstavljanja krizmanika, biskup se kratko obratio nazočnima, a nakon uvodnih govora slijedila provjera znanja krizmanika.

Svečano euharistijsko slavlje započelo je u subotu, u 10 sati u župnoj crkvi. U koncelebraciji s ocem biskupom bili su župnik župe Podhum fra Kazimir Dolić, župni vikar fra Tomislav Svetinović, samostanski vikar s Gorice fra Trtko Vrdoljak, župnik župe Čuklić fra Jure Papić te đakon vlč. Zlatko Matić koji je asistirao i posluživao na sv. misi. Nakon uvodnog župnikovog pozdrava, dobrodošlicu biskupu uputili su i sami krizmanici. Nakon propovijedi biskup je podijelio sakrament potvrde.

Uz 60 krizmanika i njihovih kumova svečanosti dodjele svete krizme uz članove uže obitelji krizmanika prisustvovalo je i veliki broj župljana koji su došli uveličati ovako svečani i značajni korak u životu mladih vjernika te podijeliti radost novog početka i spoznaju o duhovnoj zrelosti ovih mladih ljudi. Pod svetom misom pjevao je župni zbor kojeg vodi časna sestra Gizela Dolić. Nakon mise krizmanici su zajedno sa vjeroučiteljicama, župnikom  i biskupom ispred glavnog oltara  napravili zajedničku fotografiju za uspomenu i trajno sjećanje na primitak „Duha svetoga“ svete krizme. FOTO ALBUM