VEPRIC HODOČASNIČKO MJESTO NAŠIH STARIH

Hrvatsko marijansko svetište Vepric kod Makarske je posvećeno Majci Božjoj Lurdskoj. Po zagovoru Majke Božje ovdje su od Boga dobivene mnoge milosti.

Ovdje dolaze hodočasnici iz svih krajeva Splitsko-makarske nadbiskupije, dolaze i hodočasnici od Dubrovnika, sa otoka, iz Hercegovine, od Livna i Tomislavgrada, pa i iz sjevernih krajeva Hrvatske.

U Vepricu je posebno svečano 07. rujna dan prije blagdana Male Gospe. Toga se dana svete mise slave svakog sata počevši od ranog jutra, a hodočasnici onako kako pristižu tako i pristupaju sv. misi. Mnogi hodočasnici pješače desetke kilometara, a nekolicina njih svake godine dođe od Livna, uvjek možemo tu naći hodočasnike koji svake godine dolaze pješice iz Miša, a jedan mali broj osobnim automobilima. U zadnje vrijeme dolazi se organizirano i s busom.

Svi hodočasnici prisustvuju na središnjem euharistijskom slavlju u 17,30 sati, koje je predvodi splitsko makarski nadbiskup uz koncelebraciju 50-ak svećenika.

Svečanoj Misi prethodi put križa, a posebno veličanstvena je marijanaksa procesija nakon sv. mise, u sumrak s mnoštvom vjernika koji sudjeluju u procesiji s upaljenim svijećama i pjesmama u čast lurdskoj Gospi.

LIVNJAKA SVAKE GODINE SVE MANJE

Naši preci su u velikom broju hodočastili u Vepric, posebno uoči blagdana Male Gospe 07.rujna i tu su tražili od Boga pomoć i snagu za život. Danas je Livnjaka u tom svetištu sve manje i manje.

Broj hodočasnika iz livanjskoga kraja koji su hodočastili pješice na “zavit” u Vepric sveo se na svega destak osoba, a nekada ne tako davno, u Vepric su pješice hodočastile stotine osoba, posebno iz Podhumske župe, a sa osobnim automobilima i autobusom skoro iz svke kuće po netko.

Danas kao da nama ne trebaju hodočašća ni “zaviti” (jer imamo svega) i takva nam vrsta pobožnosti očito ne treba? Koliko nam je dobro i koliko smo ogrizli u sebični ne znamo više ni hodočastiti iz zahvalnosti i zahvaliti Bogu za ono što imamo?

Ovdje možete pogledati FOTO ALBUM iz Veprica.

 

U nasavku možete poslušati intervju koji sam napravio sa don Alojzijom Barčevićem bivšim upraviteljem svetišta.

Kratki video iz Veprica